Egyre fontosabb a jüan szerepe a nemzetközi elszámolásokban

kínai jüan
--FILE--A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a bank in Huaibei city, east China's Anhui province, 25 November 2016. China's yuan fell to its weakest in 8-1/2 years on Thursday (15 December 2016) after the U.S. Federal Reserve signaled a faster pace of rate hikes, raising concerns of more capital outflows at a time when Asia's economic powerhouse shows signs of stabilizing. The Chinese currency drifted lower even as state-owned banks sold dollars and the authorities stepped up their defense. Borrowing rates for the yuan rose in both onshore and offshore markets, suggesting the authorities were trying to discourage speculative short-selling of the currency. The People's Bank of China set the midpoint guiding rate at 6.9289 per dollar, just 261 pips weaker than the previous fixing.
Vágólapra másolva!
A kínai nemzeti valuta, a jüan decemberben a negyedik helyre jött föl a novemberi ötödik helyről a nemzetközi elszámolásokban a SWIFT elszámolási rendszer adatai szerint.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg beszámolója szerint 2015 augusztusa óta a jüan most került újra a negyedik helyre. A jüan részesedése a nemzetközi fizetésekben 2,7 százalékra emelkedett a novemberi 2,14 százalékról.

Decemberben az amerikai dollár a globális elszámolások 40,51 százalékát tette ki a novemberi 39,16 százalék után és ezzel megőrizte listavezető helyét.

A második helyen sem történt változás, az euró részesedése 36,65 százalék volt decemberben a novemberi 37,66 százalék után. Az euró ezzel hetedik hónapja tartotta második helyét, de piaci részesedése decemberben nyolchavi mélypontra esett.

Egyre nő a kínai jüan szerepe a nemzetközi fizetésekben Forrás: AFP

A harmadik helyen a font állt, a fontban történő elszámolások aránya decemberben 5,89 százalékra csökkent a novemberi 6,72 százalékról. A jen 2,58 százalékkal az ötödik helyre esett vissza. A japán nemzeti valuta részesedése a globális fizetésekből a novemberi szinten maradt.

A jüan népszerűsége, mint nemzetközi fizetőeszköz, folyamatosan emelkedett az elmúlt évtizedben.

A jüan 2010 októberében még csak a 35. helyen állt, amikor a belga székhelyű SWIFT, amely 200 ország több mint 11.000 pénzintézetének határokon átnyúló fizetési műveleteit kezeli, elkezdte nyomon követni.