Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megbolondulnak az aranyhalak a gömbakváriumokban, leállítják gyártásukat

Szívszorító videó: így búcsúzik aranyhalától a kisfiú - ezt még te is megkönnyezed! aranyhal akvárium
Vágólapra másolva!
Egy vezető francia akváriumgyártó úgy döntött, hogy leállítja a gömbakváriumok árusítását, mert azok megőrjítik a halakat, és tulajdonképpen hozzájárulnak gyors pusztulásukhoz.
Vágólapra másolva!

Franciaország piacvezető kisállat felszereléseket gyártó és forgalmazó cége, az AgroBiothers Laboratoire a továbbiakban nem árul 15 liternél kisebb akváriumokat, sem pedig gömb alakúakat, mivel a halak kisméretű tartályokba helyezése szűrés és oxigénellátás nélkül állatkínzásnak minősül.

- mondta el Matthieu Lambeaux, az AgroBiothers vezérigazgatója a Reutersnek.

Hazánkban 2010. március 1-én lépett hatályba az az állatvédelmi törvényt kiegészítő kormányrendelet, amely értelmében tilos az aranyhalakat gömbakváriumban tartani! (A kép illusztráció) Forrás: shutterstock

Magyarországhoz hasonlóan Németországban és több más európai országban is, már korábban betiltották az aranyhalak gömbakváriumokban való tartását, Franciaországnak azonban még nincs jogszabálya a témában.

Az aranyhalak akár 30 évig is élhetnek, és körülbelül 25 cm-re nőhetnek meg a nagy akváriumokban vagy a szabadtéri tavakban, de az apró tartályokban gyakran heteken vagy hónapokon belül elpusztulnak.

A statisztikák alapján Európán belül Franciaországban adják el a legtöbb aranyhalat, évi mintegy 2,3 milliót, amelyek olyan társas állatok, amiknek az életben maradáshoz bőséges helyre, tiszta vízre, az akváriumhoz pedig minimális felszerelésre és szakértelemre van szükség.

Az AgroBiothers, amely mintegy 27 százalékos francia piaci részesedéssel rendelkezik a kisállatápoló termékek terén, a korábbi években körülbelül 50.000 gömbakváriumot adott el évente, darabonként megközelítőleg 20 euróért (7200 forintért).

- mondta el a vezérigazgató.

Aranyhalak (illusztráció) Forrás: Flickr / cheyanne clay

A szakértők szerint a kedvtelésből tartott aranyhalaknak sok oxigénre, és az aktív úszási viselkedésük miatt elegendő helyre van szükségük, ráadásul mivel egyes példányaik akár 40 cm-re is megnőhetnek, ezért halanként akár 75 liter víz is javasolt a boldog és egészséges élethez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről