Öt cég, amely meghódíthatja jövőre a tőzsdét

tőzsde, Wall Street, USA, New York
A New York-i tőzsde (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Ha a 2021-es évet indikátorként tekintjük 2022-re nézve, akkor a tőzsdei bevezetések terén izgalmas hónapok előtt áll a globális részvénypiac. Mutatjuk azokat a vállalatokat, amelyek kezdeti nyilvános részvénykibocsátását már nagyon várják a befektetők.
Vágólapra másolva!

Az idei harmadik negyedév végére világszerte 1635 vállalat lépett ki a nyilvános részvénypiacra. Ez a szám pedig magasabb volt, mint a megelőző három év mindegyikének év végi összesítése – és várhatóan a 2017-es év végi szintet is sikerül túlszárnyalni idén december végéig.

A piaci környezet azonban nem mindig volt kedvező a vállalatok számára, különösen a technológiai szektorban.

Idén több mint 50 techcég ment tőzsdére az USA-ban, és szinte mindegyik részvénye legalább 20 százalékkal az árfolyamcsúcsa alatt forog. A papírok közel fele pedig a csúcson elért árfolyam 50 százalékát elbukta.

Ez azonban nem tántorította el a cégeket a tőzsdére lépéstől, és várhatóan a jövő év is hasonlóan erős aktivitást mutat majd. A Fast Company összegyűjtötte a legjobban várt IPO-kat.

Stripe

A fizetési rendszerekben utazó pénzügyi technológiai vállalat értékeltsége 95 milliárd dollár, és valószínűleg ez a leginkább várt IPO 2022-re. A Stripe-ot 12 évvel ezelőtt alapította egy testvérpár, John és Patrick Collison.

A Stripe az egyik legjobban várt pénzügyi technológiai cég a tőzsdén Forrás: AFP/Cultura Creative/Eugenio Marongiu

Mára a társaság globális szereplővé nőtte ki magát a pénzügyi technológia területén.

Több mint 4000 alkalmazottja van, és olyan ügyfeleket tudhat maga mögött, mint az Amazon vagy a DoorDash.

Az adatok szerint a cég éves bevétele meghaladja a 7,5 milliárd dollárt.

Discord

A Discord ma az egyik legnépszerűbb internetes kommunikációs platform, különösen a videójátékosok körében. A céget 2015-ben hozta létre Jason Citron és Stan Vishnevsky, annak érdekében, hogy profi kommunikációs felületként funkcionáljon távoli fejlesztő csapatok között.

A Discord mára az egyik legnépszerűbb kommunikációs platform lett a játékosok körében Forrás: Discord

Amikor viszont a videójátékosok felkarolták az alkalmazást, gyorsan hatalmas sikert ért el a platform. Manapság havi 150 millió aktív felhasználója van. Idén felröppent a hír, hogy a Microsoft 10 milliárd dollárért felvásárolhatja a Discordot, de aztán kiderült, hogy az üzletből mégsem lesz semmi.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a cég tőkehiánytól szenvedne.

A Discord a legutóbbi finanszírozási körben 500 millió dollárnyi tőkét szerzett, amivel az értékeltsége 15 milliárd dolláros.

Impossible Foods

Tíz évvel ezelőtt egy stanfordi egyetemi tanár, Patrick Brown alapította a vállalatot, melynek célja, hogy növényi alapú készítményekkel helyettesítse az állati hústermékeket. Azóta az Impossible Foods a növényi húsok piacának egyik legnagyobb szereplője lett, és a termékei számos országban meghódították a fogyasztókat.

Az Impossible Foods sikeresen ráérzett a növényi húsok népszerűségére Forrás: Impossible Burger

A növényi húsok iparága pedig igen lendületes felfutó trendet produkál, vagyis a vállalatok iránt nagy a befektetői érdeklődés is. Az Impossible Foods eddig 1,5 milliárd dollárnyi tőkét szerzett a befektetőktől, az értékeltsége pedig 10 milliárd dollárra tehető.

Klarna

A svéd Klarna az úgynevezett „Vásárolj most, fizess később" (BNPL) pénzügyi technológiai megoldás egyik legfontosabb szolgáltatója. A 2005-ben alapított cég pedig egyre népszerűbb. Csak az Egyesült Államokban megduplázta az ügyfélszámát 2020-ban, elérve a 20 millió főt.

A Klarna a BNPL szolgáltatás egyik éllovasa Forrás: shutterstock

A vállalatnak több mint 250 ezer kiskereskedelmi partnere van, az értékeltsége pedig eléri a 45,6 milliárd dollárt. A Klarna 2021 első három negyedévében 344 millió dolláros adózás előtti veszteséget produkált.

Instacart

Kevés vállalat profitált akkorát a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett korlátozásokból, mint a házhozszállítással foglalkozó Instacart.

A céget egy korábbi Amazon-alkalmazott, Apoorva Mehta alapította 2012-ben.

Az Instacart értékeltsége pedig megduplázódott ebben az évben, elérve a 39 milliárd dollárt.

Kevés vállalat profitált akkorát a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett korlátozásokból, mint az Instacart Forrás: Instacart

Közben a vállalat bevételei megháromszorozódtak, és 2020-ban megütötték a 1,5 milliárd dolláros szintet. Ez annak köszönhető, hogy

az Instacart az amerikai háztartások 85 százalékához jut el, és több mint 600 országos kiskereskedelmi vállalattal áll kapcsolatban.

Az IPO-t egyébként 2021-re tervezték, de a vezérigazgató, Fidji Simo eltolta a tőzsdére lépés időpontját, arra hivatkozva, hogy előtte szeretnék megerősíteni a cég szolgáltatásait a házhoz szállításon túl is.

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!