Három folyamat, melyek biztosan befolyásolják a világgazdaságot 2022-ben

virtuális szex Virtual reality cybersex, conceptual image SEX virtual reality COUPLE vr TECHNOLOGY headset goggles simulation ADULT breaded remote control space SQUARE particles big data GLASSES NAKED foreplay digital
Jelenleg érdemes virtuális szexszel helyettesíteni a valódit
Vágólapra másolva!
A 2022-es évben a digitális fejlődés tovább folytatódik majd a világgazdaságban, ahogy az üzleti élet és a társadalmak virtualizációja is tartós trendnek tűnik. Megmutatjuk, melyek azok a technológiai trendek, amelyek alapvetően befolyásolhatják a világgazdaságot az előttünk álló évben.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két évben világossá vált, hogy a vállalatoknak csakúgy, mint a magánszemélyeknek, alkalmazkodniuk kell a digitális átálláshoz. A rugalmasság és az innovatív gondolkodás egyre kifizetődőbb. Egyes elemzések pedig úgy látják, a közeljövőben a leginkább meghatározó trendek azok lesznek, amelyek képek különböző technológiai területeket összekapcsolni.

Mesterséges intelligencia

Az „okos" jelző ma már számos műszaki cikk nevében szerepel. Vásárolhatunk okostelefont vagy okostévét, de az „okosság" ma már nem csak annyit jelent, hogy egy eszköz össze van kötve az internettel.

A szó ma már sokkal inkább a mesterséges intelligencia térnyerésére utal, ez pedig számos iparágra alapvető hatással lehet.

Az okosautók arcfelismerő szoftverei képesek érzékelni, ha esetleg kevésbé figyel a sofőr vezetés közben. Az okostelefonok mesterséges intelligencia algoritmusai nemcsak jobb fényképek készítését teszik lehetővé, de applikációk egész sorát fejlesztik, amelyek a hétköznapok minden területén képesek alkalmazni a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást.

Az "okos" jelző ma már a mesterséges intelligenciát jelenti Fotó / Shutterstock

Sőt, még olyan okos WC-ket is fejlesztenek, amelyek a székletminták elemzésével segíthetnek diagnosztizálni gyomor- és bélrendszeri betegségeket. Nem is beszélve az egyre kifinomultabb fordítóprogramokról, amelyek egyre inkább ledöntik az emberek közti nyelvi akadályokat.

Mindez szorosan összekapcsolódik nemcsak a szupergyors 5G hálózatok terjedésével, de az úgynevezett „dolgok internete" (Internet of Things) jelenségével is.

Utóbbi azt jelöli, hogy a körülöttünk lévő világ egyre inkább digitalizálódik, vagyis a kapcsolódási pontok jelentősen megsokszorozódnak. Mindez pedig vállalatok egész sorának jelenthet komoly üzleti lehetőséget.

Virtuális világok

Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány sokakat költöztetett a virtuális világba. Az emberi kapcsolatok mellett a munkavégzés jelentős része is a világhálóra költözött, és minden esély megvan arra, hogy e mögött egy hosszú távú trend húzódik meg, illetve bontakozik ki a szemünk láttára.

Az emberiség még csak most ismerkedik a metaverzum fogalmával, amely állandó digitális világok kiépülését jelenti, az offline világgal párhuzamosan.

A trendre pedig már a legnagyobb vállalatok is igyekeznek lecsapni. A Facebook például 2021-ben Metára nevezte át a vállalatot, ahogy Mark Zuckerberg szeretne az élre kerülni a metaverzumban.

Egyre inkább a mindennapjaink része lesz a virtuális valóság Forrás: AFP/Jonathan Leibson

Jóllehet a virtuális valóság sokak számára ijesztő lehet, a jelenlegi folyamatok alapján ezek a digitális univerzumok egyre jobban hasonlítanak majd az offline világra, beleértve az érzékeléseket is. Az úgynevezett „érzékek internete" fogalom ernyője alatt fejlesztések sokasága várható a következő évtizedben, amely lehetővé teszi, hogy a virtuális valóságokban az offline élethez hasonlóan érzékelhessük a dolgokat.

Elektromos autók

Az elektromos autók iparága a világ egyik legtöbbet emlegetett szektorává nőtte ki magát az elmúlt években. Az olyan óriások mellett, mint a Tesla, fiatal gyártók egész sora lépett tőzsdére a közelmúltban, és várhatóan 2022-ben is meghatározó lesz a terület.

Mivel pedig Kína a globális autóipar meghatározó szereplője, különösen fontos, hogy Peking jelentős károsanyag-kibocsátást csökkentést vár a gazdaságában az elektromos autóktól.

A kínai kormány célja, hogy a világ második legnagyobb gazdasága 2060-ra karbonsemleges legyen.

Az idei év első felében 1,1 millió darab elektromos járművet adtak el Kínában, közel annyit, mint 2020 egészében – írja a CNBC. Ezzel Kína globális összevetésben az elektromos autók legnagyobb piaca.

Az elektormos autók kínai piaca még hosszú ideig meghatározó maradhat Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Li Ran

A technológiai trendek pedig a világgazdaság számos különböző területére hatnak ki, gyakran kapcsolatot is létesítve az egyes területek között. Például az elektromos autókhoz használt nyersanyagok még hatékonyabb termelése további lendületet adhat a szektornak. A „dolgok internete" pedig beköltözik az autókba is, vagyis a technológiai fejlesztések iparágakon átívelve gyakorolnak hatást nemcsak a vállalatokra, a részvényekre és a nyersanyagárakra, de a fogyasztók hétköznapjaira is.