Így robbantották fel Skócia utolsó szénerőművének hatalmas kéményét - videó

Vágólapra másolva!
Skócia a széntüzelésű erőművekre épített energiatermelés korszakának végét jelezte azzal, hogy lebontották az utolsó megmaradt szénerőmű hatalmas kéményét a fife-i Longannetben. A részletekről a The Guardian számolt be.
Vágólapra másolva!

A kémény, amely Skócia legnagyobb szabadon álló építménye volt, több mint fél évszázadon át uralta a város látképét, mielőtt 2021. december 9-én reggel 700 kilogramm robbanóanyaggal megsemmisítették.

Így robbantották fel a szénerőművet és kéményét:

A történelmi tettet Nicola Sturgeon, az ország első minisztere hajtotta végre. A politikus a bontást "szimbolikus emlékeztetőnek" nevezte, amely megmutatja, hogy

A Scottish Power tulajdonában lévő Longannet szénerőmű volt a legnagyobb a maga nemében Európában, amikor 1970-ben elkezdett annyi áramot termelni, ami a skót otthonok negyedének áramellátásához volt elegendő.

A Longannet-i szénerőmű Forrás: Wikipedia

Az erőmű közel fél évszázados energiatermelése 2016-ban ért véget, amikor az energiavállalat bezárta a Firth of Forth mellett fekvő telephelyet, véget vetve ezzel a skót ipari forradalmat tápláló szénkorszaknak.

Sturgeon kifejtette:

Skócia célja, hogy 2030-ra teljes energiafogyasztásának felét megújuló forrásokból állítsa elő, evvel segítve az éghajlati válság kezelését.

A politikus hangsúlyozta továbbá, hogy a következő évtizedben a megújuló energiák ágazatában várt növekedés új irányt szab Skócia számára, rengeteg zöld munkahelyet teremt majd, megerősíti az energiabiztonságot és előnyöket biztosít a helyi közösségek számára.

A spanyol Iberdrola energiaóriás tulajdonában lévő Scottish Power 2018-ban beszüntette a fosszilis tüzelőanyagok termelését, miután utolsó gázerőműveit eladta a Draxnak, hogy a szél- és naperőművek üzemeltetésére összpontosíthasson.