Menekülnek az emberek Londonból

Old houses in Silent Street, Ipswich, Suffolk, England, United Kingdom photography colour colour image COLOR color image HORIZONTAL horizontal image outdoors outside day background people incidental people people in the background travel travel destinatio
14. Ipswich, Anglia, Egyesült Királyság
Vágólapra másolva!
Rekordösszeget, 55 milliárd fontot költöttek a fővároson kívüli lakásvásárlásra az Egyesült Királyságban idén. A londoniak idén több mint 112 000 lakást vásároltak a fővároson kívül - 2007 óta ez volt a legnagyobb léptékű "nagy menekülés" a fővárosból, mivel a koronavírus-járvány hatására az emberek biztonságosabb helyet keresnek otthoni munkavégzéseikhez. A részletekről a The Guardian számolt be.
Vágólapra másolva!

A Hamptons ingatlanügynökség adatai arra engednek következtetni, hogy a londoniak eddig idén már 62 százalékkal több lakást vásároltak a fővároson kívül, mint tavaly.

– nyilatkozta Aneisha Beveridge, az ingatlanügynökség kutatási vezetője.

Beveridge elmondta azt is, hogy

a Londonból távozók többsége (57 százalék) el is adja fővárosi otthonát, továbbá rekordszámban vesznek megfizethetőbb lakásokat vidéken.

"A rugalmas munkavégzés térnyerése a megfizethetőségi korlátokkal párosulva azt eredményezte, hogy az első ingatlanjukat vásárlók 40 százaléka Londonon kívül telepedik le. A főváros vesztesége egyben a vidék nyeresége, sőt a világjárvány miatt sokan távolabbra is hajlandók költözni, mint normális esetben."

Ipswich, Anglia, Egyesült Királyság Forrás: AFP/robertharding/Rolf Richardson

A kutatás szerint a Londonból elköltözött lakosok átlagosan 56 kilométernyire költöztek a főváros központjától, azaz 10 kilométernyivel messzebb, mint korábban.

Egy kétgyermekes házaspár például kétszobás dél-kensingtoni lakását cserélte fel egy hat hálószobás georgiai házra a nyugat-sussexi Arundelben.

A család gyakran látogat Londonba, de a feleség szerint a bezártság megtanította őket arra, hogy a nagyobb tér, a kert és a tágas, nyílt természethez való könnyű hozzáférés "fontosabb számunkra, mint a nagyváros nyüzsgése".

A távozó londoniak idén eddig 112 780 lakást vásároltak a fővároson kívül, szemben a 2020-as 69 810 lakással.

54,9 milliárd fontot költöttek, ami az eddigi legmagasabb éves költés, és több mint kétszerese annak, amit 2015-ben költöttek a Londonból távozók. Az összkiadások nagymértékű növekedése az ingatlanárak szárnyalását tükrözi. Az átlagos brit ingatlanár a 2020-as 450 460 fontról 2021-re 486 890 fontra emelkedett.

Henry Pryor, egy független ingatlanvásárlási ügynök, aki idén sok, a fővárost elhagyó londoni lakosnak segített ingatlant találni, elmondta:

„A koronavírus-járvány a legtöbb embert arra késztette, hogy átértékelje, mit szeretne egy otthontól. Most már azt akarjuk, hogy az otthonunk multifunkciós legyen: olyan hely, ahonnan dolgozhatunk, amely átalakítható otthoni iskolává, amely rugalmas terekkel rendelkezik, ha valamelyikünknek el kell szigetelődnie, amely rendelkezik kültérrel, arra az esetre, ha csak kint láthatjuk a családot és a barátokat, és ahol akár a nyaralás is megoldható."