Elfogadta az Országgyűlés az élelmiszerpazarlás csökkentéséről szóló törvényt

adomány élelmiszeradomány FOTÓ ÁLTALÁNOS gyermek KAPCSOLATOKHOZ  KÖTŐDŐ kisfiú liszt segély segélyakció SZEMÉLY adomány élelmiszeradomány FOTÓ ÁLTALÁNOS KAPCSOLATOKHOZ  KÖTŐDŐ kisfiú segély segélyakció SZEMÉLY A Coop Segély Alapítvány és az Emberi Erőforr
A Coop Segély Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma élelmiszeradományának átadása a Fővárosi Kossuth Lajos Gyermekotthon és Általános Iskola udvarán. Az Emmi Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága a COOP segéllyel együttműködve 20 millió forint értékben alapélelmiszerekből álló adományt juttat el különleges szükségletű gyermekek számára
Vágólapra másolva!
Február elsejétől a szeméttárolók helyett a szükséget szenvedők kaphatják meg a boltokban keletkezett élelmiszer-felesleget. Az Országgyűlés által elfogadott jogszabály szerint a nagyobb áruházaknak minden olyan közeli lejáratú élelmiszert, amit saját csatornáikon keresztül nem tudnak hasznosítani, az Élelmiszermentő Központon keresztül a rászorulókhoz kell eljuttatniuk - számolt be róla a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Megszavazta az Országgyűlés az Agrárminisztérium élelmiszermentést célzó programját, az új jogszabály szerint az áruházaknak február elsejétől a közeli lejáratú termékeket fel kell ajánlaniuk az Élelmiszermentő Központnak (ÉMK).

Nagy István agrárminiszter az új szabályozással kapcsolatban a lapnak elmondta,

hazánkban évente 50-60 ezer tonnányi élelmiszer kerül a szemétbe, amelyből eddig csak tízezer tonnát tudtunk megmenteni.

Ez a pazarlás azon túl, hogy gazdasági szempontból is aggályos, erkölcsileg is komoly problémát okoz.

Illusztráció Forrás: MTI/Kovács Tamás

A módosítás azokat a kereskedőket érinti, amelyek éves nettó árbevétele meghaladja a százmilliárd forintot. A törvény szerint az érintett üzleteknek élelmiszerhulladék-csökkentési tervet kell készíteniük, amit az Élelmiszermentő Központnak kell benyújtaniuk. Az első ilyen tervüket 2022. május 31-ig kell beterjeszteniük. A jogszabály a fogyaszthatósági idővel, továbbá 48 óránál rövidebb minőségmegőrzési idővel rendelkező élelmiszerekre nem vonatkozik. A legnagyobb élelmiszerüzletek kiskereskedelmi adója is növekszik az árbevétel 2,5 százalékáról annak 2,7 százalékára.

"Addig, amíg van szegénység és van rászoruló ember, nem engedhetjük meg magunknak, hogy egyetlen grammnyi élelmiszer is a kukába kerüljön.

– fogalmazott a tárcavezető.

Az áruházláncoknak ugyanakkor nem kell különösebben nagy változásra számítaniuk, az eddig kialakult élelmiszer-adományozási csatornáikat továbbra is használhatják, a miniszter szerint csupán annyi történik, hogy a felesleges élelmiszer a hulladéklerakók helyett az Élelmiszermentő Központon keresztül a rászorulókhoz jut majd el.