Idén dolgozni kell a Wall Streeten szilveszterkor is

Wall Street, tőzsde, stock exchange, USA, gazdaság
Traders work during the opening bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on February 3, 2020 at Wall Street in New York City. - Wall Street stocks rose early Monday, bouncing after Friday's rout as markets monitored the coronavirus at the start of a week with key economic data and earnings reports. The Dow suffered the worst losses of the year on Friday as the death toll from the virus continued to climb and the ailment spread to additional countries. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Wall Street dolgozói hetek óta szidják a 2015-ben megalkotott 7,2-es szabályt, amely a New York-i tőzsde ünnepi munkarendjét határozza meg, számolt be róla a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Habár a rendelkezés szerint az év első napja munkaszünetnek minősül, ugyanakkor előírja, hogy amennyiben egy ünnepnap szombatra esik, akkor a piac az azt megelőző pénteken tart zárva, kivéve, „ha a szokásostól eltérő üzleti feltételek állnak fenn, mint amilyen a havi vagy éves elszámolási időszak vége". Mivel december 31. a hónap, a negyedév és egyben az év vége is, nem kérdés, hogy a fenti kritérium érvénybe lép.

Ez azt jelenti, hogy szilveszterkor, azaz pénteken nem lesz rövidített kereskedés, a következő hétfőn pedig nincs szabadnap.

A képen egy kereskedő látható a Wall Streeten található New York-i tőzsdén (NYSE) Forrás: AFP/Johannes Eisele

A tőzsde már régen közzétette ünnepi menetrendjét, ám a szilveszter rovatot egy homályos lábjegyzet egészítette ki. Ezért fordulhat elő, hogy néhány piaci szereplő csak decemberben vette észre, hogy nem lesz ünneplés, és most kell módosítaniuk a terveket.

Nem nagy dolog, gondolják más szakmák képviselői, mi is sokat dolgozunk, és sokkal kevesebbet keresünk, mint a pénzügyi szektorbeliek. De a Wall Street számára a munkarend változása más következményeket is rejt: A Bloombergnek nyilatkozva több kereskedő is elmondta, hogy nem hagy nyitott vagy az új évre átmenő opciós vagy future pozíciót, mivel

január első hetének kereskedési volatilitását is növelheti a szokatlan helyzet.

Korábban is előfordult, hogy a Wall Street egy nappal többet dolgozott. 11 évvel ezelőtt, 2011-ben is szombatra esett az újév.

A képen a New York-i tőzsdeépület (NYSE) látható Forrás: NurPhoto/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

Jövőre azonban vigasztalódhatnak a NYSE kereskedői: június 20-án, hétfőn új szabadnapot adtak a naptárhoz. Ezen a napon mostantól a rabszolgaság megszüntét, az emancipáció napját, a magyarra nem lefordított Juneteenth-t ünneplik. Ez június 19-re esik, de az vasárnap, így lesz hétfőn kereskedési szünet.

Átrendezte a tőzsdét is az otthoni munkavégzés

Az is látszik ugyanakkor, hogy a home office az üzletkötők korábbi munkarendjét is felforgatta. Idén már a hálaadás időszakában is megfigyelhető volt, hogy a régebben unalmas, ünnep előtti vagy rövidített kereskedési napokon is magas forgalmat értek el, hiszen otthonról sok bróker szolgálta ki az ügyfeleit.