Meghalt a Wall Street First Lady-je

covid-19; corona virus; NYC; New York; pandemic; social distance economy Horizontal STATUE FLAG UNITED STATES ECONOMY AND FINANCE STOCK EXCHANGE WALL STREET ILLUSTRATION
People walk past the New York Stock Exchange (NYSE) at Wall Street and the 'Fearless Girl' statue on March 23, 2021 in New York City. - Wall Street stocks were under pressure early ahead of congressional testimony from Federal Reserve Chief Jerome Powell as US Treasury bond yields continued to retreat. (Photo by Angela Weiss / AFP)
Vágólapra másolva!
98 éves korában meghalt Ernesta Procope, akinek biztosítótársaságát 1979-ben az első, fekete bőrszínű ember tulajdonában álló vállalkozásként fogadták az amerikai Wall Street-en.
Vágólapra másolva!

Procope igazi csodagyerek volt. 13 évesen már a híres New York-i koncertteremben, a Carnegie Hallban zongoraelőadással lépett fel. Később érdeklődése az ingatlanok és a biztosítás felé fordult és 1953-ban megalapította az E. G. Bowman nevű biztosítási brókercéget, amelyet az előző évben elhunyt férjéről nevezett el. A vállalkozás rövidesen olyan sikeres lett, hogy hamarosan New York kormányzója már őt kérte fel a New York-i Fair Access to Insurance Requirements (FAIR) terv összeállítására.

(A ma is működő FAIR tervek olyan kötvénycsoportok vagy biztosítási poolok, amelyek fedezetet nyújtanak azoknak az ingatlantulajdonosoknak, akik nem jogosultak a hagyományos lakásbiztosításra, és többek közt biztosítja azt is, hogy a marginalizált közösségek is egyenlő hozzáférést kaphassanak a lakásbiztosításhoz.)

Az első afroamerikai nő, aki céget nyitott a Wall Streeten

Ernesta Procope sikerei dacára is nagy feltűnést keltett azzal, hogy 1979-ben megérkezett a manhattani Wall Street 97-be, és az övé lett az első fekete és női tulajdonú vállalkozás a világ pénzügyi fővárosában.

Embed from Getty Images

Az E.G. A Bowman ügyfeleinek listáján az évek során számos Fortune 500-as cég is szerepelt, emellett pedig az üzletasszonyt olyan társaságok tették meg igazgatósági taggá, mint az Avon Products, a Columbia Gas System, a Cornell Egyetem és a Bronx Zoo.

1993-ban a Black Enterprises magazin már úgy írt róla, hogy nevét egybeforrasztotta a "Wall Street First Lady-je" jelzővel. Procope teljesítményének elismeréseként a Howard Egyetem, az Adelphi Egyetem, a Morgan State Egyetem és a Marymount Manhattan College is tiszteletbeli doktori címet adományoztak neki és emellett számos üzleti díjjal is kitüntették hosszú és sikerekben bővelkedő életútja során.

Emesta Procope New York város Queens negyedében található otthonában halt meg november 30-án, halálhírét azonban csak most közölte a sajtóval a családja.