Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Sugárhajtású mentőautók és drónokkal ingázó városi dolgozók lepik el az égboltot

Vertical Aerospace, repülő taxi
Vágólapra másolva!
Sugárhajtású mentőautók, repülő autókkal közlekedő határőrök és drónokkal ingázó városi dolgozók – ez ma még mind sci-finek tűnhet - azonban ezek az elképzelések a fejlett légi mobilitás (AAM) fejlesztési tervének részét képezik; ez a piac 2025-re már várhatóan 17 milliárd dollárt érhet. A részletekről a Reuters hírügynökség számolt be.
Vágólapra másolva!

Mivel az urbanizáció miatt a városi utcák egyre zsúfoltabbá válnak, és a technológia rohamos fejlődése immár lehetővé teszi az évtizedekkel ezelőtt még elképzelhetetlennek tartott járművek létrehozását,

az égbolt – mint még kevésbé telített tér - használata a kisméretű légi járművek számára egyre vonzóbbá válik.

A személyszállítás forradalmasításán dolgozó Wisk startup a Boeing óriásvállalat támogatásával az új-zélandi Tekapóban lévő bázisán négy éve teszteli a Cora nevű autonóm elektromos kisrepülőgépet, amely függőleges felszállásra is képes. A Wisk jelenleg a szabályozó hatóságokkal - köztük az amerikai Szövetségi Légügyi Hatósággal – tárgyal, hogy engedélyt kapjon a légitaxi bevezetésére a mindennapi közlekedésben.

A jármű két utast akár 100 kilométerre is képes elszállítani, és akár 150 km/h sebességre is fel tud gyorsulni.

A Wisk Cora fejlesztése Forrás: Pinterest

– nyilatkozta Anna Kominik, a Wisk ázsiai és csendes-óceáni régióért felelős igazgatója.

Szenzációs hír, hogy a Liberty nevű kétüléses, 180 km/h maximális sebességre és 400 kilométeres repülési hatótávolság megtételére képes, közúti közlekedésre alkalmas,

kétüléses giroplane járműve idén megkapta az európai utakra vonatkozó használati engedélyt.

2023-ban kezdik meg a járművek kiszállítását. Eddig már 15 ország adta le megrendelését, 193 további ország pedig kifejezte érdeklődését a különleges fejlesztés iránt.

Kominik viszont nem volt hajlandó ütemtervet mondani arra vonatkozóan, hogy mikor szállítja majd a Cora az első utasokat. "Nem az a szándékunk, hogy mi legyünk az elsők a piacon; mi a legjobbak szeretnénk lenni" - mondta.

Így fest majd egy repülő taxi Forrás: Vertical Aerospace/vertical-aerospace.com

Kulcsfontosságú ökoszisztéma

Az Allied Market Research szerint a fejlett légi mobilitás piaca 2025-re közel 17 milliárd dollárt, 2035-re pedig 110 milliárd dollárt érhet.

A Liberty giroplane-t többféle feladat elvégzésére is alkalmasnak vélik a szakemberek, ilyen például a csővezetékek megfigyelése, a rendfenntartás és a távoli területeken végzett egészségügyi műveletek is.

Kominik szerint az iparág és a technológia fejlődése során kritikus fontosságú az "ökoszisztéma" létrehozása. "Ez a kormányzati politikától, a szabályozóktól és a közösségtől nagyon eltérő gondolkodásmódot igényel" - mondta.

A kaliforniai székhelyű Wisk azért választotta Új-Zélandot, mert a világon egyedülálló módon lehetővé tette az autonóm repülőgépek "látóhatáron túli" kísérleti repülését.

A koronavírus hatásai

Kominik szerint a világjárvány segített és ártott is az iparágnak. A giroplane-ek eladásai lelassultak, mivel a személyes tesztvezetést korlátozták, miközben lendületet adott a magánrepülőgép-iparnak, és megerősítette a személyes találkozás emberi igényét.

Kominik elmondta, hogy az új-zélandi szigorú határkorlátozások az elmúlt hónapokban megakadályozták néhány kulcsfontosságú munkatárs beutazását, viszont lehetővé vált egy új ausztráliai tesztüzem megnyitása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről