Száz év után először választottak női vezetőt a Walt Disney élére

Vágólapra másolva!
A Walt Disney szórakoztatóipari óriáscég majdnem százéves története során először választott nőt az elnöki székbe. A részletekről a BBC hírügynökség számolt be.
Vágólapra másolva!

Susan Arnold 14 éve tagja a Walt Disney igazgatótanácsának, még idén átveszi az elnöki posztot elődjétől, Bob Igertől.

Susan Arnold, a Walt Disney új elnöke:

Az asszony ezt megelőzően a Carlyle globális befektetési cég vezetője volt.

Korábban pedig a Procter and Gamble-nél és a McDonald's gyorsétteremláncnál töltött be vezetői tisztségeket.

"Miközben az igazgatótanács elnökeként lépek be ebbe az új szerepbe, alig várom, hogy továbbra is a Walt Disney részvényeseinek hosszú távú érdekeit szolgáljam, és szorosan együttműködjek Bob Chapek vezérigazgatóval, aki a vállalat évszázados kreatív kiválóságára és innovációs örökségére épít" – nyilatkozta az új elnök.

A Walt Disney közismert logója Forrás: Pinterest

– hangsúlyozta az elnöki pozíciót elhagyó Iger.

Susan Arnold kinevezésére azért került sor, mert a nagyvállalatok egyre inkább eltávolodnak azoktól az irányítási struktúráktól, ahol a vezérigazgatói és az elnöki tisztséget ugyanaz a személy tölti be. A vállalatirányítási szakértők, a befektetők és a szabályozó hatóságok nyomására vált szükségessé a két kulcspozíció szétválasztása.

Iger távozása egy korszak végét jelenti a Walt Disney számára, aki 1996 óta töltött be vezető pozíciót a vállalatnál. Vezérigazgatósága alatt a cég számos jelentős felvásárlást hajtott végre, köztük a Pixart, a Marvelt, a Lucasfilmet és a 21st Century Foxot. A cég 2016-ban az első vidámparkját és üdülőhelyét is megnyitotta a kínai kontinensen.

Az elnökváltás hírére több Walt Disney-vezető is bejelentette távozását, köztük Alan Horn stúdióvezető, Gary Marsh, a Disney Branded Television elnöke és kreatív igazgatója, valamint Alan Braverman, a cég főtanácsadója.