Kiállításon mutatják be az év legjobb pálinkáit

pálinka
Vágólapra másolva!
A Vajdahunyad-várban található Magyar Mezőgazdasági Múzeum vitrinjébe helyezték az Országos Pálinka- és Törkölypálinka-versenyen az elmúlt két évben „Magyarország legjobb pálinkája" címet kiérdemlő hungarikumait. A 2020-as évben a címet a Brill Pálinkaház Érlelt Kadarka törkölypálinkája, 2021-ben pedig a Várda-Drink Zrt. Exclusive Jonathan Alma pálinkája nyerte el – derül ki a Pálinka Nemzeti Tanács közleményéből.
Vágólapra másolva!

A hagyományokat követve idén is a pálinkafőzők védőszentjének napján állították ki Magyarország legjobb pálinkáit a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban - írja az eseményről a Magyar Nemzet. A rangos címért előzetesen az Országos Pálinka- és Törkölypálinka-verseny során küzdöttek meg egymással a pálinkafőzdék. A kezdeményezést 2019-ben élesztette újra a Pálinka Nemzeti Tanács azzal a céllal, hogy a pálinkának, hazánk nemzeti italának növeljék a hitelét és az ismertségét. Fontos, hogy ez az ital kellő figyelmet kapjon, mert nemcsak hazánkban, hanem világszerte öregbíti Magyarország hírnevét.

Joggal mondhatjuk, hogy a pálinka-megmérettetések sorából kiemelkedik az Országos Pálinka- és Törkölypálinka-verseny. Nemcsak azért, mert a nemzeti kincsünk megóvása érdekében, törvényi felhatalmazás alapján kerül megrendezésre, hanem azért is, mivel azon kizárólag a Pálinkatörvénynek megfelelő pálinkák minőségének meghatározása történik" – mondta el az esemény kapcsán Béli Géza, az Országos Pálinka- és Törkölypálinka-verseny szakmai elnöke és a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke.

A tanács és a múzeum együttműködési megállapodása szerint a múzeum leltárba veszi és évről évre kiállítja a nyertes italokat.

A 2020-as évben a legjobb pálinka címet a Brill Pálinkaház Érlelt Kadarka törkölypálinkája, 2021-ben pedig a Várda-Drink Zrt. Exclusive Jonathan Alma pálinkája nyerte el.

Illusztráció Forrás: https://miapanasz.reblog.hu/

A díjazott párlatokat Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, Bognár Lajos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója, Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke és Béli Géza, a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke helyezte el az erre a célra elkülönített vitrinben.

„Az év legjobb pálinkája" címet elnyert pálinkákról és gyártóikról bővebben:

Érlelt Kadarka törkölypálinka – Brill Pálinkaház:

A Brill Pálinkaház egy családi tulajdonban lévő manufaktúra, ahol 2000 óta készítenek különleges pálinkákat és párlatokat. A főzde Tolna megyében, nyugodt környezetben, mindössze tízpercnyire Szekszárdtól, Harc községben található. Mottójuk: „A pálinka élmény" – melynek megfelelően minden csepp pálinkában igyekeznek a természet csodáit feltárni fogyasztóik előtt. Hosszú évek kiemelkedően magas szakmai munkájának elismeréseként már három „Magyarország legjobb pálinkája" és két „Magyarország legeredményesebb pálinkafőzdéje" címet sikerült elnyerniük.

Exclusive Jonathan almapálinka – Várda-Drink Pálinkafőzde:

Történetük 1922-ben kezdődött Kisvárdán, a cég jogelődjeként jegyzett Szabolcsi Gazdák Szeszfinomító Szövetkezetében, melyet Diner István alapított, vezetett és fejlesztett 1941-ig. A gyár az évek során sok változáson esett át, először az 1950-es államosítás, majd az 1993-ban bekövetkezett privatizáció határozta meg működését. A cég nevet és tulajdonost is váltott, a Várda-Drink Részvénytársaság a management, valamint a dolgozói tulajdonába került. A 2006 év végétől már zrt.-ként működő cégcsoport életében 2007-ben tulajdonosváltás történt, ennek köszönhetően portfóliójuk jelentősen átalakult. A Kisvárdán működő gyárban szeszesitalgyártás folyik az italgyártó és palackozó üzemeikben. Pálinkáikat saját pálinkafőzdéjükben, korszerű lepárlási technológiával állítják elő Vásárosnaményban. A Várda-Drink célja a kulturált italfogyasztás és a pálinka különlegességének hirdetése.