Újabb jelentős előtörlesztés a magyar adósságfinanszírozásban - videó

VARGA Mihály
Budapest, 2020. június 30. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) pályázat első támogatói szerződéseinek átadásán a Pénzügyminisztériumban 2020. június 30-án. Százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások: a több mint kétszeres túljelentkezés miatt a kormány a duplájára, 100 milliárd forintra emelte az eredetileg országosan meghirdetett 50 milliárd forintos keretösszeget a vállalkozások technológiai megújítását segítő két program pályázatán. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Az adósságfinanszírozás újabb eredményeképpen ezúttal a forint kötvénypiacon sikerült Magyarországnak jelentős, 1300 milliárd forintos előtörlesztést végrehajtania - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségimédia-oldalára feltett videóüzenetében hétfőn.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető kiemelte: kihasználva a magyar gazdaság iránti befektetői bizalmat és a kedvező környezetet az ország 1300 milliárd forint értékben cserélt rövid futamidejű államkötvényt hosszú, 8 és 20 év közötti kötvényre idén.

Ezt azért nevezte jó eredménynek:

mivel a javuló futamidővel a kamatváltozások csak tompítottan, több év alatt jelennek meg a kamatkiadásokban.

Hozzátette, hogy ez komoly erősítő szerepet játszik a költségvetési folyamatokban is, a kamatkiadások jobban tervezhetővé válnak. Ez biztonságot jelent az ország gazdaságának, mivel csökkennek a kockázatok.

A mostani, 1300 milliárd forintos és a múlt héten bejelentett 430 millió dolláros előtörlesztéssel Magyarország államadósságának törlesztése erős lábakon áll - összegezte.