Ez a 10 a világ legnagyobb édesipari cége

Fényvédelem belsőleg - ételekkel a napégés ellen! csokoládé csoki
Vágólapra másolva!
A Mars, a Ferrero vagy a Nestlé neve világszerte ismerősen cseng az édességek kedvelői számára, több olyan név is található azonban a tíz legnagyobb édesipari piaci szereplő között, amelyekről - Magyarországon legalábbis - valószínűleg kevesen hallottak. Pedig a candyindustry.com összesítése azt bizonyítja, hogy a forgalmi adatok alapján olyan hatalmas cégekről van szó, amelyeknek méltán ott a helye a top 10 gyártó között. Összeállításukban a tavalyi nettó értékesítési adatok felhasználásával bemutatjuk a világ legnagyobb ismert és kevésbé ismert édességgyártóját.
Vágólapra másolva!

1. Mars Wrigley - 20 milliárd dollár

A Mars cég története 1931-ig nyúlik vissza, amikor Frank C. Mars a Washington államban található Tacomában megalapította édességgyárát. A vállalat az azóta eltelt évtizedek során folyamatos növekedést produkált. Termékei jó ideje a világ legismertebb édességei közé tartoznak, említhetnénk az M&M's-et, a Galaxyt, a Snickerst, a Skittlest vagy a Mars csokoládészeleteket. A Mars Wrigley a hatodik legnagyobb magáncég az Egyesült Államokban, egyben a világ legismertebb édességgyártójának számít.

2. Ferrero - 13,566 milliárd dollár

Az 1946-ban Olaszországban alapított Ferrero fejlesztette ki a sokak kedvencévé vált mogyorókrémet: a Nutella egy mogyorós, csokoládés krém védjegyezett neve. A cég alapítója, Pietro Ferrero egy pékség tulajdonosa volt Alba városában, Olaszország mogyorótermesztéséről ismert vidékén. Termékének első, akkor még szilárd állagú adagját először Pasta Gianduja néven adta el, majd 1951-ben Supercrema névvel alkotta meg az édesség új, krémesebb változatát. 1963-ban Ferrero fia, Michele Ferrero megújította a Supercremát, és azt szerette volna elérni, hogy egész Európában ismertté váljon. Módosította az összetételét, és átkeresztelte Nutella névre. Az első Nutella-üveg 1964. április 20-án hagyta el a gyárat. A termék azonnal sikert aratott, ezzel a töltelékkel készül a szintén a vállalat portfóliójába tartozó Ferrero Rocher és a Kinder termékcsalád is.

3. Mondelez - 11,467 milliárd dollár

A chicagói központú amerikai multinacionális társaságot 2012-ben hozta létre az eredetileg 1923-ban alapított Kraft Foods Inc., amely Mondelez néven kiszervezte rágcsálnivaló és édesipari üzletágát. A világ leghíresebb édesipari márkáinak termékei közül jó néhányat ez a cég gyárt. Olyan márkanevek tartoznak hozzájuk, mint az Oreo, a Milka, a Toblerone, a TUC és a Cadbury, amelyeket a világ nyolcvan országában értékesítenek.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

4. Meiji - 10,075 milliárd dollár

Az 1917-ben alapított japán cég eredetileg tej- és tejtermékek előállításával foglalkozott, azóta azonban folyamatosan szélesedett a paletta, és napjainkban már édességeket és gyógyszerészeti felhasználású termékeket is nagy mennyiségben gyártanak. Az édesiparban világszerte a Hello Panda és a Yan Yan márkák megalkotóiként ismertek. Emellett más termékekkel is jelentős forgalmat érnek el, aminek köszönhetően a világ öt legnagyobb édességgyártója közé tartoznak.

5. Hershey - 8,066 milliárd dollár

Az amerikai multinacionális vállalat az édességeken kívül sütőipari termékeket és tejturmixokat is gyárt. Milton S. Hershey 1894-ben alapította meg csokoládégyárát, majd öt évvel később egy önálló eljárást fejlesztett ki a tejcsokoládék gyártására, amelynek köszönhetően a termékek minősége a szokásosnál kevésbé függ a felhasznált tej minőségétől. A Hershey története során több akvizíciót is végrehajtott, számos céget vásárolt fel; 2016-ban pedig felmerült, hogy saját maga is felvásárlási célponttá váljon, ugyanis a Mondelez képében akadt kérője, ám ez a tranzakció akkor meghiúsult. Termékeit ma a világ 60 országában forgalmazzák.

6. Nestlé - 7,636 milliárd dollár

A Nestlé 1905-ben jött létre az Anglo-Swiss Milk Company és a Farine Lactée Henri Nestlé egyesülésével. Termékei között találhatóak csecsemőtápszerek, illetve egészségügyi élelmiszerek, továbbá ásványvizek, reggelizőpelyhek, kávé, kakaó és tea, de nagy mennyiségekben gyártanak édességeket, tejtermékeket, jégkrémet, fagyasztott ételeket és állateledeleket is. Elsősorban a Kit Kat, a Nesquik, a Nespresso, a Nestlé és a Maggi márkákról ismertek. Az éves forgalmat tekintve ez a világ legnagyobb élelmiszeripari vállalata. Magyarországon régóta jelen vannak, hiszen a 20. század elején már bevezették az itteni piacra csecsemőtápszereiket, a sűrített tejet és a Maggi termékeket. A II. világháborút követően néhány évtizednyi szünet következett, majd a rendszerváltozás után újra megjelentek nálunk, és napjainkra a Nestlé Hungária Magyarország legnagyobb élelmiszeripari vállalata lett.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

7. Pladis - 4,655 milliárd dollár

A londoni központtal működő Pladis a United Biscuits, az Ülker, a Godiva Chocolatier és a DeMet's Candy Company cégeket fogja össze. 2016-ban az élelmiszergyártó török konglomerátum, a Yildiz Holding leányvállalataként jött létre. A cégnek a világ 13 országában 34 gyártóegysége működik, termékei több mint 120 ország mintegy 4 milliárd fogyasztójához jutnak el, Európában, Ázsiában, Afrikában és az amerikai kontinensen. Ismert márkáik közé tartozik a Flipz és a Turtles.

8. Lindt & Sprüngli - 4,331 milliárd dollár

Rudolf Lindt svájci gyógyszerész, csokoládégyáros és feltaláló a Lindt csokoládégyár alapítójaként és a konsírozás, valamint az ennek elvégzésére alkalmas gép feltalálójaként ismert. 1879 decemberében rájött, hogy a csokoládémassza hosszas melegítése és gyúrása javítja annak állagát és ízét. A konsírozás során a masszából elpárolognak az íz és aroma szempontjából nemkívánatos illékony anyagok (savak), valamint a csokoládébab szemcséinek aprításával a massza selymessé válik. 1899-ben Lindt a gyárat és a konsírozás titkát 1,5 millió frankért eladta a Chocolat Sprüngli AG-nak, amely azt követően a Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli AG nevet viseli. A cég világszerte prémium minőségű termékeiről ismert.

9. Ezaki Glico - 3,311 milliárd dollár

Az osakai központtal működő japán multinacionális élelmiszeripari vállalat termékeit a világ 30 országában értékesíti. Legfontosabb üzletágát az édesipar jelenti: csokoládékat, csipszet, jégkrémet és rágógumit gyártanak. A társaság jogelődjét Riichi Ezaki hozta létre, 1919-ben karamelltermékek előállítására, majd 1922-ben alapította meg a Ezaki Glicót. Legismertebb márkái a Prezt és a Pocky, amelyeket 1963-ban, illetve 1966-ban mutattak be a nagyközönségnek.

10. Haribo - 3,3 milliárd dollár

A gumicukrot ugyan nem a Haribo találta fel, de világhírnevet egyértelműen a német vállalat adott ennek az édességnek. A 19. században egy cukrász felfedezése nyomán születtek meg az első gumicukorkák, a Haribo-macik elődjei. Hans Riegel, a Haribo cég alapítója 1989-ben egy Bonn közeli településen született. 1920-ban a bonni kereskedelmi nyilvántartásba regisztrálta a Haribo márkanevet, amivel megszületett a ma már világszerte ismert édesség. A Haribo elnevezés egyébként Hans Riegel nevének, valamint a Bonn szó első két betűjének összevonásából ered.