Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Minden, amit tudni érdemes a családi adó-visszatérítésről

koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, Budapest, tél, december, család, 2020.12.08.
Vágólapra másolva!
2022 elején a gyermeket nevelő szülők visszakaphatják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójuk (szja) összegét az átlagjövedelem szintjéig, szülőnként legfeljebb 809 ezer forintot. Számítások szerint az intézkedés mintegy 1,9 millió szülőt érint, és összességében 600 milliárd forintnyi támogatást jelent. A Századvég összeszedte, hogy ez mit is jelent a gyakorlatban.
Vágólapra másolva!

Kik a jogosultak?

  • Minden, 2021-ben családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár (tehát a kedvezmény a gyermeket közösen nevelő szülők közül mindkettőt megilleti) az adó-visszatérítés.
  • Az alkalmazottak mellett az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, az ingatlan-bérbeadók, a katás és az ekhós adózók is megkapják.
  • Azok a szülők, akik 2021-ben közös háztartásban nevelik gyermeküket, családi pótlékra jogosultként igénybe vehetik a visszatérítést, függetlenül attól, hogy házasságban élnek vagy élettársak. Házasságon a bejegyzett élettársi kapcsolatot is érteni kell.
  • A visszatérítés az élettársnak is jár, aki a szülővel és annak gyermekével együtt él, ha a gyermek után ő is jogosult a családi pótlékra.

Mit kell tenniük a szülőknek, hogy megkapják az adó-visszatérítést?

A NAV 2022. február 15-ig automatikusan kiutalja a visszatérítést annak a szülőnek, akinek a jövedelméből év közben a munkáltatója levonja az szja-előleget, illetve az ekhót. Aki családi pótlékot kap, nem kell nyilatkoznia, mert az ellátást folyósító szervtől a NAV megkapja a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ilyenkor az adó-visszatérítést a NAV arra a postai címre vagy bankszámlaszámra fizeti ki, ahova a családi pótlék érkezik.

Egy család sétál a Budai Várnegyedben 2020 telén, a koronavírus-járvány idején (illusztráció) Fotó: Csudai Sándor - Origo

Miről kell nyilatkozni?

Azok, akiknek a jogosultságát, a számlaszámát vagy a címét a NAV nem ismeri, az év végéig nyilatkozatot tehetnek. Az egyéni vállalkozók, az őstermelők és azok, akik maguk fizetik be az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után az adót, az adóbevallásban kérhetik a visszatérítést.

Így tehát nyilatkoznia kell annak, aki:

  • családi pótlékra jogosult, de azt nem ő kapja, és ezért nem áll a NAV rendelkezésére a kiutaláshoz szükséges postai utalási cím vagy belföldi fizetési számlaszám,
  • magzat után jogosult várandós nő vagy vele közös háztartásban élő házastársa – a NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri,
  • aki rokkantsági járadékban részesül, és év közben ő vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója érvényesíti a családi kedvezményt,
  • kisadózóként bejelentett magánszemély, és nem kap családi pótlékot,
  • az, aki máshova kéri az adó-visszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapja.

Meddig lehet nyilatkozni?

A VISSZADO-nyomtatványt 2021. december 31-ig lehet beküldeni.

Hogyan lehet benyújtani a VISSZADO-nyilatkozatot?

A legegyszerűbb az online benyújtás.
A NAV által ismert adatokkal előre kitöltött VISSZADO a NAV honlapján az Szja-visszatérítés rovatból (https://szjavissza.hu), a Nyilatkozat gombra kattintva, ügyfélkapus azonosítással érhető el.

A VISSZADO papíron is kitölthető, postán és személyesen is benyújtható. A VISSZADO letölthető és kinyomtatható a NAV honlapjáról vagy elérhető a NAV ügyfélszolgálatain.

Mivel jár a benyújtási határidő elmulasztása?

A NAV nem utalja ki az adó-visszatérítést előlegként 2022. február 15-ig, ha a magánszemély az év végéig nem nyilatkozik, és ezért a NAV nem ismeri a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ilyenkor a jogosult a 21SZJA adóbevallásában igényelheti az adó-visszatérítést 2022. május 20-ig.

Milyen összegre lehet számítani?

A kormánydöntés értelmében minden jogosult csak a ténylegesen befizetett szja-t igényelheti vissza.

Tehát azok kapják vissza a befizetett adójukat, akiknek a családi adókedvezményen és más adókedvezményen túl maradt még befizetendő szja-ja. Az évi 809 ezer forintos keret azt jelenti, hogy a maximális összeget az tudja majd igénybe venni, aki havonta legalább 67 ezer forintos jövedelemadót fizet a kedvezmények levonása után.

Ha a családban két kereső van, akkor mindketten jogosultak az adóvisszatérítésre, tehát ahol mindkét szülő dolgozik, ott összesen 1 millió 618 ezer forintnyi visszatérítésre jogosultak.

További információk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal portálján, IDE KATTINTVA olvashatók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről