Rengeteg pénzben fürdetik meg hamarosan a Wall Street bankárjait

tőzsde, Wall Street, USA, New York
A New York-i tőzsde (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Hatalmas bónuszáradat jöhet idén a Wall Streeten. A számítások szerint a bankárok 2009, vagyis a globális pénzügyi válság óta nem látott bónuszokat kaphatnak az idei év végén, köszönhetően az igencsak forgalmas és nyereséges 2021-es évnek.
Vágólapra másolva!

Elárasztják a bónuszok a Wall Streetet az idei év végén. A Johnson Associates nevű tanácsadócég számításai szerint ugyanis a bankárok 2009 óta nem látott bónusznövekedést tapasztalhatnak 2021-ben, köszönhetően a magas idei forgalomnak és a nyereségeknek – írja a CNBC.

Az üzletkötési aktivitás és a kezdeti nyilvános részvénykibocsátások (IPO) is jól szerepeltek ebben az évben, miközben a részvénypiacok emelkedtek.

Vagyis minden esély megvan arra, hogy a bankárok és kereskedők idén rég nem látott növekedést élvezzenek a teljesítményalapú extra juttatásaikban.

Bár sok nagy amerikai befektetési bank nem közölte nyilvánosan, hogy mekkora bónuszokat tervez kiosztani, a várakozások szerint 20-35 százalékos növekedések jöhetnek a tavalyi évhez képest. A befektetési banki tanácsadók és részvénykereskedők például 20-25 százalékkal kaphatnak többet, mint 2020 végén.

A Johnson Associates számításai szerint a vagyonkezelőknél és a hedge fundoknál is hasonló, kétszámjegyű növekedések várhatók az idei bónuszokban.

Ha pedig a várt növekedési számok valósággá válnak, az azt jelentené, hogy a Wall Street dolgozói 2009 óta nem látott bónusznövekedést élvezhetnek majd – akkor 30-60 százalékos volt a bővülés.

A mostani jelentős bónuszok ráadásul egy igen gyenge 2020-as év után jönnének. Tavaly ugyanis a koronavírus-járvány miatt az üzleti aktivitás általánosan gyenge volt, amit a dolgozók az év végi extra juttatásaikon is megéreztek. Vagyis a tavalyi évhez viszonyítva az idei bónuszáradat szinte biztos, hogy kiugró lesz.

Bár a várakozások szerint jövőre már nem tűnik esélyesnek egy hasonló ütemű növekedés, egyelőre a szakemberek azzal számolnak, hogy a 2022-es év is igen erős lehet a pénzügyi szektorban.