Újabb kötet érkezik egy világhírű üzletembertől a befektetési alapokról

bank, banki, utalás, utal, e-bank, elektronikus fizetés, online, vásárlás, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
Stock market or forex trading graph and candlestick chart suitable for financial investment concept. Economy trends background for business idea and all art work design. Abstract finance background.
Vágólapra másolva!
A Vanguard alapítója, John C. Bogle, egy tucat könyvet írt élete során, amik több mint 1,1 millió példányban keltek el világszerte. "A részvénypiac hamarosan visszatér az alacsonyabb hozamokhoz, a nagy ugrások csak átmenetiek, ne dőljünk be a gyorsan múló üzleti trendeknek" – hangzik Bogle aktuális tanácsa.
Vágólapra másolva!

A szerző annak a Vanguard Csoportnak a létrehozója, amelynek működési elvei az általa vallott üzleti értékeken alapszanak: őszinteség, tisztesség, valamint alacsony költségek. A kötet a Befektetések klasszikusai sorozat 9. része is egyben.

A világ egyik leggazdagabb üzletembere és a Forbes korábbi listavezetője, Warren Buffett is elismeri a kötetet.

A befektetési alap egy olyan társaság, amely emberek pénzét gyűjti össze, majd részvényekbe, kötvényekbe vagy egyéb eszközökbe fekteti. Az alap tulajdonában lévő részvények, kötvények vagy egyéb eszközök együttes állományát portfóliónak nevezzük. Az alap minden befektetője részesedik a hozamokból.

A „Jack" néven emlegetett Bogle azért forradalmasította a befektetési alapok világát, mert óriási hangsúlyt helyezett a befektetők érdekeire a befektetési alap menedzsmentjével szemben.

Hangsúlyozta a nagyon alacsony költségek felszámításának fontosságát és a működés átláthatóságát. Tette ezt azzal az általános szándékkal, hogy az átlagos befektető számára egyszerűbbé és alacsony költséggel tegye lehetővé a befektetést. 2019. január 16-án halt meg, 89 évesen. A Vanguarddal Bogle új tulajdonosi rendszert alkalmazott, amelyben a befektetési alapok részvényesei résztulajdonosai lettek azoknak az alapoknak, amelyekbe befektettek. Maguk az alapok birtokolják a befektetési vállalkozást, így az alap befektetői magának a cégnek a közvetett tulajdonosai. Ha a cég nyereséges, akkor a befektetési alap hozamát növeli, de természetesen ez negatív irányba is működhet.

A könyv borítója Forrás: Kaszás Attila

Bármi legyen is egy befektető hosszabb távú célja, a Vagyonépítés befektetési alapokkal segít meghatározni egy olyan portfólióstratégiát, ami a Bogle-féle népszerű három pillére épül: hozam, kockázat és költség. A kötetben olyan mintákat olvashat a leendő befektető, amelyek segítenek hatékony befektetői döntéseket hozni.

A könyvben megtaláljuk Bogle három fő témára épülő elemzését az „új lehetőségekről":

  1. Miről szól a befektetési alap?
  2. A befektetési alapok költségei és adóvonzata
  3. Befektetési alapok kockázatai

Ezekről még szinte senki sem beszélt annak idején, 1993 környékén, amikor is Bogle megírta és először megjelentette könyvét. Jelenleg pedig minden befektetési ajánlás ebből építkezik.

A pénzpiaci világban ritka az olyan kötet, amely a még csak a témával ismerkedőknek és a profi szakemberek számára is könnyen olvasható, továbbá útmutatóként szolgál a sikeres befektetésekhez. Természetesen ezek a tanácsok semmit sem érnek, ha nem térképezzük fel céljainkat, és azt, hogy milyen módon induljunk el ezen a kockázatokkal teli úton.