Szörnyű dolgokkal vádolták a legnagyobb techcégeket, megvan a bírói döntés

Kongó, kobalt, kongói kobalt, bányászat, bánya, cobalt, Congo 
  mining economy Horizontal
Artisanal miners are sort minerals on the road between Kolwezi and Lubumbashi, on February 15, 2018. - To Promulgate or not to promulgate? Congolese President Joseph Kabila is playing with the nerves of markets and lobbies by continuing the suspense around the reform of the mining code which plans to multiply by five a tax on cobalt. The Democratic republic of Congo is the leading cobalt producer providing 67% of the increasing global demand. (Photo by SAMIR TOUNSI / AFP)
Vágólapra másolva!
Nem kell perben védekezniük a nagy amerikai technológiai óriásoknak a kongói kobaltbányákban tapasztalható borzalmas gyerekmunkával kapcsolatban. Egy washingtoni szövetségi bíróság szerint ugyanis nem mutatható ki közvetlen összefüggés a technológiai vállalatok és az illegális munka között.
Vágólapra másolva!

Nem kell bíróság előtt védekeznie a Google anyacégének, az Apple-nek, a Dellnek, a Microsoftnak, valamint a Teslának azzal a csoportos keresettel szemben, amely összefüggésbe hozta a technológiai óriásokat a kongói gyerekmunkával – írja a Mining.com egy washingtoni szövetségi bíróság döntése alapján.

A keresetet még 2019 decemberében nyújtotta be egy International Rights Advocates nevű civil szervezet, több mint egy tucat olyan család nevében, akik gyermekei meghaltak vagy megsérültek a kongói kobaltbányákban.

Az ügy előzményeiről az Origo részletesen az alábbi cikkében számolt be:

Kongó adja egyébként a globális kobaltkínálat kétharmadát, a fém pedig az elektromos autók gyártása során az egyik legfontosabb nyersanyag. Erről az Origo ebben a cikkében írt.

A fenti ügyben most Carl J. Nichols amerikai kerületi bíró döntött, kimondva, hogy bár a panaszosok „tragikus eseményeket" soroltak föl, a kereset nem tudta érdemben alátámasztani, hogy közvetlen összefüggés mutatható ki a technológiai óriások tevékenysége és a halálesetek vagy sérülések között.

A bíró szerint „az egyetlen valódi kapcsolat az, hogy ezek a cégek vásárolnak finomított kobaltot." Hozzátette, a kereset „esetlegességek olyan láncolatára épít", amelynek nincsenek bizonyítható alapjai.

Mindeközben az akkumulátorgyártáshoz használt kobalt-hidroxid ára 95 százalékkal emelkedett az elmúlt évben. Októberben pedig az ázsiai importárak már elérték a tonnánkénti 52.000 dollárt, ahogy tartósan akadoztak az Afrikából Kínába érkező szállítmányok.

Az éves kobaltkibocsátás csupán 130.000 tonna körül mozog, és a nyersanyagot elsősorban a nikkel- és rézbányászat melléktermékeként nyerik ki.