Hűtlen kezelés gyanúja merült fel Naomi Campbell jótékonysági szervezeténél

Vágólapra másolva!
Hűtlen kezelés és egyéb súlyos pénzügyi problémák gyanúja merült fel a Naomi Campbell szupermodell személyéhez köthető Fashion for Relief jótékonysági szervezettel kapcsolatban. A részleteket a The Guardian osztotta meg.
Vágólapra másolva!

A Naomi Campbell szupermodell alapította jótékonysági szervezetet a felügyeletet ellátó bizottság hivatalosan is vizsgálni kezdte a vezetésével és pénzügyeivel kapcsolatos visszaélések gyanúja miatt.

Campbell 2005-ben hozta létre a Fashion for Reliefet, hogy adományokat gyűjtsön a világszerte szegénységben élő, illetve más nehézségekkel küzdő gyermekek megsegítésére,

A szupermodell szerint az évente megrendezett jótékonysági divatbemutatók révén az évek során több millió dollárt sikerült összegyűjtenie az említett jótékony célokra.

A felügyeleti bizottság most konkrétan azt vizsgálja, hogy vajon Campbell és kurátortársai

és alaposan utánanéznek annak is, vajon legálisan fizetett-e a jótékonysági szervezet az egyik kurátornak.

A vizsgálat részét fogja képezni továbbá a Fashion for Relief kiadásainak szabályszerűsége és az is, hogy vajon mindig határidőre benyújtotta-e a kötelező éves beszámolókat a szervezet.

A Fashion for Relief évek óta szervez csillogó divatbemutatókat, ahol pénzt gyűjt a jótékonysági partnerei számára. 2019-ben Sadiq Khan London polgármesterének alapítványával (Mayor's Fund for London) kötött partnerséget, amely elősegítette, hogy az alacsony jövedelmű fiatalok képzéseit támogathassa.

Naomi Campbell szupermodell Forrás: Picasa

A jótékonysági szervezet még ugyanennek az évnek a szeptemberében divatbemutatóval, gálavacsorával és művészeti aukcióval egybekötött bemutatót tartott a British Museumban a londoni divathét ideje alatt. A rendezvényen olyan hírességek vettek részt, mint maga Naomi Campbell, Naomie Harris, Pierce Brosnan, Skepta és Alexa Chung.

A jótékonysági szervezet még nem tette közzé 2020-as beszámolóját, amellyel a felügyeletet ellátó bizottság online nyilvántartása szerint már több mint 178 napos késésben van.

A Fashion for Relief legutóbb közzétett beszámolója szerint a 2019 júliusáig tartó évben 1.722.000 fontot gyűjtött össze, amelynek nagy részét szponzorációkon keresztül szerezte. A beszámoló szerint ebből 1.606.000 fontot jótékonysági rendezvények szervezésére, valamint a PR-osok és más alkalmazottak fizetésére fordítottak. Úgy tűnik, hogy

mindössze 5.515 fontot adtak valóban jótékony célokra.

A szupermodell a kifutón Forrás: Christopher Macsurak/Christopher Macsurak (Wikipedia)

A 2019. évi beszámoló szokatlanul magas vagyonkezelői kiadásokat is feltár.

Tanácsadásra 77.000 fontot fizettek az egyik kurátornak,

valamint 15.942 fontot a tanácsadó utazási költségére. Az előző évben a jótékonysági szervezet 107.000 fontot költött kuratóriumi díjakra és 23.000 fontot egyéb kiadásokra.

A jótékonysági felügyeletet gyakorló bizottság több mint egy éve folytat magánjellegű megbeszéléseket a Fashion for Relief-fel "számos szabályozási aggályról", többek között az elszámolások késedelmes benyújtásáról, a lehetséges összeférhetetlenségekről és a pénzügyi ellenőrzések hiányosságairól.