Nevet vált a világ egyik energiaóriása

Shell
(FILES) This file photo taken on January 30, 2009 shows company logos and signage are displayed at a Shell petrol station in east London. Royal Dutch Shell on February 4, 2016 announced an 87-percent plunge in annual net profits on slumping oil prices. The Anglo-Dutch group reported profit after tax of 1.94 billion USD (1.75 billion euros) for 2015, compared with almost 15 billion USD the previous year, Shell said in a statement. / AFP / SHAUN CURRY
Vágólapra másolva!
Átszervezi a részvénystruktúráját a Royal Dutch Shell energiaóriás, és nevet is vált. A jövőben ugyanis elhagyja a nevéből a Royal Dutch-ot, és csak Shell lesz.
Vágólapra másolva!

Felhagy a kettős részvénystruktúrával a Royal Dutch Shell energiaóriás, és a jövőben egyetlen részvényosztállyal működik majd a piacon. Ezzel a menedzsment egyszerűsíteni akar, illetve felpörgetné a részvényesi kifizetéseket is.

A vállalat továbbá nevet vált, és elhagyja a nevéből a Royal Dutch-ot. Vagyis a társaság neve a továbbiakban csak Shell lesz

– írja a Reuters a vállalat közlése alapján.

Miközben a Shell folyamatosan igyekszik eltávolodni a szénhidrogénektől a megújulók felé, a szerkezeti átalakítás nemcsak a nevet, a működést és a részvényt érinti. A közlésük alapján az adózási székhelyüket Hollandiából Nagy-Britanniába helyezik át.

Komoly átalakításokra készül a Shell Forrás: AFP/Eric Piermont

A háttérben egyébként meghúzódik a menedzsment harca az egyik aktivista befektetővel. Néhány hete ugyanis a Third Point nevű hedge fund jelentős részesedést vásárolt a Shellben, és a befektetők azt javasolták, hogy a Shell váljon szét több különböző cégre a hatékonyabb működés érdekében. A menedzsment viszont közölte, hogy ragaszkodnak ahhoz, hogy a társaság jobban működik egyben, mint külön cégekre bontva.

Részvénypiaci szempontból egyébként a döntés azért lenne fontos, mert így a Shell egyszerűbben és nagyobb mértékben tudna saját részvényeket visszavásárolni, vagyis könnyebben tudna tőkét juttatni a részvényeseinek.

A vállalat papírjait továbbra is Amszterdamban, Londonban és New Yorkban jegyzik majd.

A döntés egyelőre nem hivatalos, azt a december 10-én esedékes részvényesi ülésen a tulajdonosok legalább 75 százalékának jóvá kell még hagynia.