A semmiből bukkant elő egy autógyártó, de máris többet ér, mint a legnagyobb autóipari óriások

New York International Auto Show 2019 OPENING USA United States CAR vehicle auto Autoshow new york autoshow 2019 New York International Auto Show 2019
elektromosautó
NEW YORK, USA - APRIL 17: Rivian RT1 is on display during the New York International Auto Show on April 17, 2019 in New York, United States. Atilgan Ozdil / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Elképesztő sikerrel indult az elektromos autókat gyártó Rivian tőzsdei szereplése szerdán. A vállalat piaci értéke már az első nap meghaladta az olyan óriások, mint a Ford vagy a GM értékét. A Ford azonban a Rivian egyik fő részvényese, vagyis az amerikai autógyártó hatalmasat kaszált az üzlettel.
Vágólapra másolva!

Szerdán megkezdődött a tőzsdei kereskedés az elektromos autókat (elsősorban pickupokat) gyártó Rivian részvényével, és a nyitány óriási sikernek bizonyult. A vállalat a kezdeti nyilvános részvénykibocsátás (IPO) során 78 dolláron árazta be a részvényét, de a kereskedés szerdán 106,75 dolláron indult meg a papírral, vagyis óriási volt a piaci kereslet.

Az első kereskedési nap magas árazása után pedig a Rivian piaci értéke 85,9 milliárd dollár volt, amivel olyan óriások értékét múlta felül, mint a Ford vagy a General Motors.

Az IPO árazás eredetileg csupán 66,5 milliárd dollárra tette a Rivian értékét.

Hatalmas sikerrel indult a kereskedés a Rivian részvényeivel Forrás: Anadolu Agency via AFP/2019 Anadolu Agency/Atilgan Ozdil

Az első kereskedési nap egyik legnagyobb nyertese azonban épp a Ford volt. A legendás amerikai autógyártó ugyanis 12 százalékos részesedéssel bír a Rivianban, és már 2019 óta masszív befektetője a cégnek. Ahogy pedig a Rivian részvénye 100,73 dolláron zárt szerdán (29,14 százalékos emelkedéssel, majd a zárás utáni kereskedésben ezt megdobta még közel 6 százalékkal), a Ford 102 millió darabos részvénycsomagja nagyjából 10,3 milliárd dollárt ér – írja a CNBC.

Ha pedig azt nézzük, hogy a hivatalos dokumentumok szerint a Ford csupán összesen 820 millió dollárt fizetett a pakettért, a vállalat most eléggé örülhet a döntésének.

A Rivian másik jelentős befektetője egyébként az Amazon, amelynek 20 százalékos részesedése van az elektromos autókat gyártó társaságban.