Rekordot ér el az indiai gabonatermés, de óriási gondok vannak az elosztással

India, éhezés, illusztráció
Water Chestnuts Extractors and Traders are seen with the Collected Water Chestnuts near the Banks of Wular Lake in bandipora, Jammu and Kashmir, India on 18 August 2021. The powerhouse of nutrients — water chestnuts played a significant role during the famine which hit Kashmir a century ago. To avoid being starved, the locals used chestnut flour apart from other dried items. (Photo by Nasir Kachroo/NurPhoto) (Photo by Nasir Kachroo / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Forrnak az indulatok az indiai politikai életben, mivel a világ második legnépesebb országa a rekordméretű hazai gabonatermés ellenére a világ éhínséggel kapcsolatos rangsorának utolsó helyére zuhant. A részletekkel az Asia Times jelentkezett.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb globális éhínségindex (GHI) szerint India a 2020-as 94. helyről idén a 101. helyre esett vissza, így most már a szomszédos Srí Lanka, Nepál, Banglades és Pakisztán mögött áll.

- áll a jelentésben.

Vízigesztenye-kitermelők és kereskedők a Wular-tó partjainál Bandiporában Forrás: NurPhoto via AFP/Nasir Kachroo

A kimutatás azért is megdöbbentő, mert a kormány

az ország függetlenné válásának 75. évfordulójára, azaz 2022-re tűzte ki célul a szegénység és a korrupció felszámolását.

Az index egy szakértői értékeléssel ellátott éves jelentés, amelyet a Concern Worldwide és a Welthungerhilfe segélyszervezetek közösen adnak ki. Célja az éhezés mérése és nyomon követése globális, regionális és országos szinten. A kiadók célja az index-szel az, hogy cselekvés induljon világszerte az éhezés csökkentése érdekében.

Az indiai kormány szerint viszont komoly kétségek merülnek fel az index hitelességével kapcsolatban. A Nők- és Gyermekek fejlődéséért felelős Minisztérium nyilatkozatában megkérdőjelezte a kutatási módszertant:

"Megdöbbentő, hogy a 2021-es Globális éhezési jelentés az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) az alultáplált népesség arányára vonatkozó becslése alapján rangsorolta be Indiát, a FAO által közzétett adatokról ugyanis kiderült, hogy nem helyszíni vizsgálatokon alapul, tényállása helytelen, és súlyos módszertani problémáktól is szenved" - közölte a tárca.

Indiai falusiak az úton, a fejükön ivóvizet visznek a családjuknak házi használatra Forrás: NurPhoto via AFP/STR

Nikhil Dey, szociális és élelmezési jogokkal foglalkozó aktivista azonban elutasította a kormány módszertani kritikáját.

"A kormány feladata lenne, hogy folyamatosan statisztikai adatokat gyűjtsön és ezek alapján tanulmányokat, szakmai elemzéseket kellene készítenie annak érdekében, hogy az élelmezésbiztonsági helyzet javuljon. A kormány azonban ezzel már nem foglalkozik.

- hangsúlyozta Dey.

A Reuters hírügynökség birtokába jutott kormányzati adatok szerint a 2022 júniusáig tartó termésévben várhatóan rekordmennyiségű, 150,50 millió tonna gabonát takarítanak be a nyári vetésű növényekből.

Arun Kumar, a Jawaharlal Nehru Egyetem nyugalmazott közgazdászprofesszora elmondta: "Úgy tűnik, hogy a kormány erőfeszítései ellenére az élelmiszer nem jut el a szegényekhez és a rászorulókhoz, főként a rosszul vezetett adminisztráció miatt".

Radhe Shaym tíz kilogramm búzát mér egy nőnek a Laxmi Bai Fair Price Shopban, ahol a kormány támogatott áron oszt búzát, cukrot, kerozint és rizst az élelmiszerjegyekkel rendelkező indiaiaknak Forrás: Getty Images/Lynsey Addario

Az Oxfam India nevű civil szervezet szerint a mutató az ország valóságát tükrözi, ahol az éhezés a Covid-19 világjárvány óta tovább súlyosbodott.

– jegyezte meg a civil szervezet.

"Az adatok azt mutatják, hogy 2015 és 2019 között számos indiai állam végül visszafordította a gyermekek táplálkozása terén elért pozitív eredményeket. Ez a táplálkozásbeli veszteség aggasztó, mert generációk közötti átívelő hatása van. Leegyszerűsítve,

- mondta Amitabh Behar, az Oxfam India vezérigazgatója.

Független kutatók becslése szerint India csupán a gyermekek alultápláltsága miatt a bruttó hazai termékének akár 4 százalékát és termelékenységének 8 százalékát is kockáztatja.