Thomas Edison alapította, most háromfelé válik a világ egyik legnagyobb ipari vállalata

General Elektric LOGO FACTORY FACADE INDUSTRY
The logo of US company General Electric is seen at a factory of the group, on November 21, 2017 in Montoir-de-Bretagne, western France. / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Vágólapra másolva!
Három különböző cégre válik szét az amerikai ipari óriás, a General Electric – jelentette be kedden a vállalat. A társaság így külön fókuszálhat a három fő területre, amely a repülőipar, az egészségügy, valamint az energiaszektor.
Vágólapra másolva!

A General Electric (GE) bejelentése alapján az egészségügyi cég leválasztása 2023 elejére történhet meg, míg az energiaipari egység különválása 2024 elejére zárulhat le – írja a CNBC.

A GE részvényei az elmúlt 12 hónapban 55 százalékot emelkedtek, és a hírre 12 százalékos erősödést produkált a papír a nyitás előtti kereskedés során.

A szétválasztás után a GE nevet a repülőipari vállalat viszi majd tovább, melynek vezetője a jelenlegi vezérigazgató, Lawrence Culp lesz.

Három vállalatra válik szét a GE Forrás: AFP/Loic Venance

A General Electricet az 1800-as évek végén alapították, és az egyik társalapítója maga a legendás feltaláló, Thomas Edison volt. A társaság aztán számos változáson ment keresztül az idők során, és ma már gyárt sugárhajtóműveket, valamint energiaturbinákat is.

A konglomerátum az 1980-as években kezdett el gyors ütemben bővülni, amikor az akkori vezető, Jack Welch bevezette a céget a pénzügyi szolgáltatások területére, majd a GE megvásárolta az NBC telekommunikációs óriást is.

A 2000-es évek elejéig a GE a legnagyobb piaci értékkel bíró vállalat volt, majd beütött a pénzügyi válság. A pénzügyi részleg pedig annyira lehúzta a céget, hogy később (már Jeff Immelt vezetése alatt) nem is tudott visszakapaszkodni a legértékesebb vállalatok közé. 2018-ban aztán a GE papírja kiesett a blue chip részvényeket tömörítő Dow Jones Industrial Average részvényindexből is, pedig annak egyik eredeti tagja volt az index 1896-os indulásakor.

A General Electric részvényárfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Bár a GE papírja az elmúlt hónapokban igen erősen teljesít, az elmúlt két évtizedben kifejezetten gyengén szerepelt. 2009 óta a papír éves hozama mínusz 2 százalék volt, szemben az S&P 500 részvényindex (plusz) 9 százalékos éves hozamával.

Ráadásul az elmúlt években a GE komoly adósságállománnyal is küzdött, ami szintén rontotta a befektetői megítélését.

Minden valószínűség szerint a mostani átszervezés részben azt is szolgálja, hogy a GE ismét megpróbáljon visszakapaszkodni az élvonalba, ahol egykor stabil helye volt.

Az új cégek tőkeszerkezetét később jelenti majd be a vállalat. A GE közölte továbbá, hogy a légiközlekedési finanszírozási ágának közelmúltbeli eladásából származó bevételt az adósságok törlesztésére fogja fordítani.