Ennek az országnak lesz először a világon virtuális nagykövetsége

barbados, metaverse, illusztráció
Crane Beach at Crane Beach Resort, Barbados, Windward Islands, West Indies, Caribbean, Central America (Photo by Michael DeFreitas / Robert Harding Premium / robertharding via AFP)
Vágólapra másolva!
A parányi karibi sziget, Barbados a szuverén nemzetek sorában elsőként terjesztette ki diplomáciai kapcsolatait a virtuális világra, miután aláírt egy megállapodást egy blockchain-alapú platformmal egy digitális nagykövetség létrehozásáról.
Vágólapra másolva!

A barbadosi kormány a múlt hét végén hivatalosan is aláírta a megállapodást egy digitális nagykövetség létrehozásáról Decentralandben, egy Ethereum-alapú online környezetben.

Az ország külgazdasági és külügyminisztériuma szerint a sziget tovább folytatja a digitális terjeszkedését, és már számos más virtuális valóság platformmal, köztük a Somnium Space-vel és a SuperWorlddel dolgoznak hasonló megállapodásokon.

A paradicsomi tájairól is híres Barbados a Karib-térség 300 ezer körüli lakost számláló szigetállama, amely 1966-ban függetlenedett Nagy Britanniától, és idénre tervezi köztársasággá válását Forrás: robertharding via AFP/Michael DeFreitas

A kormány a lépést a „technológiai diplomácia" egy formájának nevezte, amely újabb ajtókat nyithat meg a más nemzetekkel történő kulturális kapcsolatok terén. A projekt élén H.E. Gabriel Abed, Barbados jelenlegi egyesült arab emírségekbeli nagykövete áll, aki a közelmúltban fordult a kormányzati ügyek felé, hosszú kriptobefektetői (a Bitt nevű kriptovállalat alapítója) és vállalkozói pályafutás után.

Hol is nyílik meg a nagykövetség?

A metaverzum egyfajta többszereplős közösségi tér a virtuális valóságban. A közösségi média és a virtuális valóság elemeit ötvöző metaverzum koncepció egyre inkább az úgynevezett Big Tech cégek (Apple, a Microsoft, az Amazon, a Google és a Facebook) érdeklődésének a középpontjába kerül és hatalmas összegeket fektetnek az ezzel kapcsolatos fejlesztésekbe.

A metaverzum a támogatók szerint olyan, mint a való világ mása, sőt jobb, mivel a felhasználóknak nem kell betartani a fizika törvényeit. A szkeptikusok számára inkább egy olyan abszurd, virtuális teret jelent, amely teljes mértékben a digitális megfigyeléshez és a tolakodó reklámokhoz lett optimalizálva.

A nagykövetség jövő januárra tervezett megnyitásával Barbados lesz az első olyan ország a világon, amely elismeri ezt az úgynevezett „digitális szuverén földet". A barbadosi minisztérium által kiadott sajtóközlemény sok részletet a projektről még nem hozott nyilvánosságra, azt azonban már jelezték, hogy egy úgynevezett „e-vízum" kiadását is tervezik.

Mindenesetre azt még csak találgatni lehet, hogy vajon hogy fog kinézni a gyakorlatban egy metaverzum-nagykövetség, és milyen „e-konzuli szolgáltatásokat" tud majd nyújtani.