Magyar sikerrel zárult az Európai Fenntartható Energia Díj átadója

Vágólapra másolva!
A GreenDependent Intézet „Energiaközösségek" programja nyerte el a rangos díjat. A program 10 év alatt 5 ezer ember és ezer háztartás életét tette energiahatékonyabbá, amihez 230 képzett klímakoordinátor nyújtott támogatást. Anyagi ráfordítás nélkül, tudatos hozzáállással akár 15 - 30 százalékkal is csökkenthető a háztartások energiafelhasználása - olvasható az E.ON Hungária Csoport közleményében. 
Vágólapra másolva!

Az EnergiaKözösségek program - amely 2011-ben indult és 2013 óta az E.ON Hungária Csoport támogatásával valósul meg - energiatakarékosságra ösztönzi a környezetükért tenni akaró embereket.

A résztvevők kis közösségekbe szerveződve, anyagi beruházás nélkül, viselkedésük megváltoztatása révén csökkenthetik energiafogyasztásukat.

A program az Európai Fenntartható Energia Díj (EUSEW Award) átadóján a „Bevonás - Szerepvállalás" (Engagement) kategória díját nyerte el. Ebben a kategóriában azt a tevékenységet jutalmazták, amelyik a leghatékonyabban alakítja a fogyasztók energiahasználati szokásait.

Önkéntes klímakoordinátorok képzése, felkészítése Forrás: GreenDependent

Az EnergiaKözösségek program 5 - 10 családból álló kis közösségek számára tűzte ki célul, hogy

legalább 9 százalékos energiamegtakarítást érjenek el bárki számára teljesíthető, egyszerű módszerekkel.

A résztvevők tippekkel, képzésekkel útmutatást kapnak ahhoz, hogy mit tehetnek különösebb befektetés nélkül saját otthonaikban úgy, hogy közben a megszokott életszínvonaluk se változzon. A lezárt 9 évad tapasztalata alapján az EnergiaKözösségek versenyében résztvevők átlagos energiamegtakarítása 7-10 százalék között mozgott, de az igazán elkötelezettek 15 - 30 százalékot is csökkenteni tudtak előző évi fogyasztásukhoz képest.

A program idei évada már elindult, jelenleg az önkéntes klímakoordinátorok képzése zajlik, majd még idén, decemberben elkezdődik az energiamegtakarítási verseny a csapatok között.

Az E.ON EnergiaKözösségek program védnöke Dr. Ürge-Vorsatz Diána, a CEU professzora, az IPCC Mérséklési Munkacsoportjának alelnöke és Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója.