Dél-koreai elnök: Még szorosabbá teszik az együttműködést a V4-gyel

MUN Dzse In
New York, 2021. szeptember 21. Mun Dzse In dél-koreai elnök felszólal az ENSZ Közgyűlés 76. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2021. szeptember 21-én. MTI/EPA/AFP/Timothy A. Clary
Vágólapra másolva!
Az együttműködés a V4 és Dél-Korea között egyre erősödik, és az országok vezetői elkötelezettek, hogy még szorosabbá tegyék a kapcsolatokat - mondta a dél-koreai elnök csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

Mun Dzse In a visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia), valamint Dél-Korea vezetőinek csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón kiemelte: nyitott gondolkodással a visegrádi vezetők megmutatták a V4-es együttműködés erejét.

Mun Dzse In dél-koreai elnök egy 2021 szeptemberi felvételen Forrás: MTI/EPA/AFP/Timothy A. Clary

Úgy vélte, sok a hasonlóság a visegrádi térség és Dél-Korea között, a hidegháború után a gyors demokratizálódás, gazdasági fejlődés volt jellemző mindjét helyen.

- mutatott rá.

A dél-koreai elnök a fontos együttműködési területek között említette a tudományt és technológiát, az energetikát és az infrastruktúrát, továbbá az ifjúsági kapcsolatokat. Ugyancsak jelentős nemzetközi kérdésnek nevezte a járvány elleni védekezést, a klímaválság elleni küzdelmet, valamint a Nyugat-Balkán támogatását.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kiemelte: fontos a gazdasági együttműködés, különösen az innovatív technológiák területén. A mostani találkozón emellett a klímaválság és az energiaárak is lényeges téma volt - idézte fel.

Kitért arra, hogy az afgán helyzet kapcsán a migrációs nyomásról is beszéltek. A visegrádi országok álláspontja e kérdésben mára elterjedtté vált az Európai Unióban, miután a V4 korábbi figyelmeztetése helytállónak bizonyult - mondta.

Andrej Babis cseh kormányfő kiemelte: rendkívül aktív a magyar V4-elnökség, a mostani találkozó megszervezése is nagyon fontos lépés volt. Dél-Korea jelentős kereskedelmi partner a visegrádi csoport számára - közölte. Hangsúlyozta: a V4 azért küzd, hogy Európa versenyképessége növekedjen, szerepe a világgazdaságban jelentősebb legyen, és ebben fontos elem a kapcsolatok építése Dél-Koreával.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök arról beszélt, hogy a világ nagy egészségügyi, gazdasági és energetikai kihívásokkal szembesült az elmúlt időben, és ilyenkor különösen fontos a partnerség, az együttműködés, a barátság az országok között. Ugyanakkor az is lényeges, hogy ne csak regionális európai kapcsolatokat építsenek, hanem tágabb nemzetközi szinten is kialakítsanak együttműködéseket, ezért is hasznos a mai találkozó - értékelt. Hozzátette: sok a közös Dél-Koreában és V4-ben, az országok olyan közös értékeket vallanak, mint a demokrácia, a szabadpiac és a jogállamiság.