Megvan az év legfinomabb bejglije

Czanik Balázs szerint a büntetlen sütézés az ünnepek alatt is lehetséges bejgli
Vágólapra másolva!
Hamisítatlanul jelzi a karácsony közeledtét, hogy kihirdették az év legjobb jellegzetes ünnepi édességeit.
Vágólapra másolva!

A Magyar Cukrász Ipartestület által jegyzett, Év Bejglije rangos szakmai megméretés küldetése hasonló, mint az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyeknek. Az eseménnyel fel kívánják hívni a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült karácsonyi süteményekre, hogy népszerűsítsék a kézműves bejglit a minőséget kereső fogyasztók körében - írja az eseménnyel kapcsolatban a Magyar Nemzet.

Az ipartestület közlése szerint a 2021-es versenyre olyan termékekkel nevezhettek a cukrászdák, amelyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásának, mivel köztudott, hogy a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett" termékként szerepel. Kategóriánként ezúttal is háromfős zsűri értékelte a munkákat, a három kategóriában összesen 56 bejglit kóstoltak és értékeltek a szaktekintélyek.

A versenyre a Hagyományos diós, a Hagyományos mákos és Ínyenc kategóriában lehetett nevezni, előbbi kettőben három-három nyertes cukrászdát hirdettek.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Utóbbi körben bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel indulhattak a cukrászok, amelynek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt, felhasználható alkotóelemek között. Ebben a kategóriában neveztek be a vegyes töltelékű, különleges bejglik készítői is. Idén kedvelt volt a pisztácia, a mogyoró, a kesudió, a marcipán, az aszalt szilva és szilvalekvár, de előfordult a körte, a napraforgó, a fenyőmag, a sütőtök, a mangó és a vörösbor is a felhasznált alapanyagok között.

Az ínyencek közül az év legjobbjának járó díjat az Advent Gyöngye hagyományos pozsonyi tésztával készült bejgli érdemelte ki.

A nyertes termék töltelékébe mandulás franzsipán, Irsai pálinkába áztatott apróra vágott vörös áfonya, valamint pirított és őrölt fekete szezámmag került, egy csipetnyi fahéjjal megfűszerezve.