Két hét alatt digitális kifizető rendszert alkotott a világ egyik legszegényebb országa

Afrika, Nyugat-Afrika, Togo, gazdaság, gazdaságélénkítés, 2021
LOME, TOGO - OCTOBER 20: Togolese are seen in their daily lives in Lome, Togo on October 20, 2021. The Republic of Togo, located in West Africa, is one of the smallest countries of Africa with about 8 million people and 57 thousand square kilometers. It borders Burkina Faso to the north, Benin to the east, and Ghana to the west. Capital Lome, is located at the end of the southwest. Economy of Togo, which is located in the tropical belt, is largely based on agriculture. Muslims and Christians are also present in the country, where the majority of believers in indigenous religions. In Togo, where the official language is French, many African languages are also used. The country has a tropical and humid climate year-round. (Photo by Halil Sagirkaya/Anadolu Agency via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Togóban két hét alatt megterveztek és elindítottak egy teljesen digitális programot, amely mára emberek milliói számára juttat életmentő összegeket. A részletekről a Bloomberg adott hírt.
Vágólapra másolva!

Röviden az országról

Habár Togó Afrika egyik legkisebb és a világ egyik legszegényebb országa,

exportágazata, amely olyan mezőgazdasági termékeken alapul, mint a kávé, a kakaóbab és a földimogyoró, mégis rendkívüli.

Az országban állandó problémát jelent az elektromos áram hiánya, mivel szükségleteinek csupán harmadát képes megtermelni, a többit Ghánából és Nigériából származó importból fedezi. A legfontosabb togói exportáruk alacsony piaci árai, valamint az 1990-es évek és a 2000-es évek elejének ingatag politikai helyzete azonban negatívan hatott a gazdaságra. Mindezek ellenére Togó mégis regionális kereskedelmi központként szolgál.

A Covid-19 mint a csodamódszer előmozdítója

2020 tavaszán Togót is elérte a koronavírus-járvány, és az ország bezárkózott. Ennek hatására egyebek mellett az alapvető élelmiszerek árai meredeken emelkedni kezdtek, a falusi iskolák bezártak, az itt dolgozók (csatlakozva a munkanélkülivé válók egyre népesebb táborához) hirtelen elvesztették fő bevételi forrásukat. Ráadásul ekkor

kegyetlen szárazság sújtotta az országot, csapadék szinte alig esett – ez pedig drasztikusan érintette a mezőgazdaságot.

A togói kormány az egyre inkább eluralkodó gazdasági válság kezelésére hosszas egyeztetések után végül jóváhagyta és bevezette a Novissi nevű programot, amely öt hónapon át fix havi támogatási összeget nyújt a rászorulóknak, az első kifizetés pedig az erről szóló értesítés kézhezvételét követően azonnal elérhetővé válik a mobiltelefonon keresztül.

"Ha nincs semmid, és aztán valaki ad neked egy keveset" – nyilatkozta egy falusi lakos - "hálásnak kell lenned azért a kevésért is, amit kapsz."

Mindennapi élet Togóban Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/Halil Sagirkaya

A világjárvány már eddig is több millió ember életét oltotta ki a Földön, és több mint 100 millió embert taszított a mélyszegénységbe. Emellett

új rekordot döntött a szociális segélyre fordított kormányzati kiadások mértéke is,

amelyek nagy részét készpénzben fizették ki. A Világbank összesítése szerint 186 ország összesen 1,25 ezer milliárd dollárt küldött közvetlenül az állampolgárainak. Világszerte minden hatodik emberből körülbelül egy részesült ilyen segélyben.

A gazdagabb országok az adóadatokra és a munkanélküliek nyilvántartására támaszkodva tudták azonosítani a rászorulókat, és lehetőségeiknek köszönhetően bőkezűbb juttatásokat tudtak nyújtani számukra. A Cares Act részeként az Egyesült Államok által nyújtott ösztönző kifizetések első köre abszolút értékben a legnagyobb ilyen jellegű kifizetés volt, a Népszámlálási Hivatal szerint ezzel közel 12 millió ember menekült meg a mélyszegénység rémétől.

A digitális technológiák egyre szélesebb körével felvértezve azonban a szegényebb országok képesek lettek olyan kifizetési rendszereket létrehozni, amelyek segítségével leküzdhették az akadályokat,

és ezáltal bizonyos szempontból felülmúlhatták a gazdagabb országokat.

A mintegy 8 millió lakosú Togóban, ahol az átlagjövedelem napi 2 dollár alatt van, a kormánynak kevesebb mint két hét alatt sikerült megterveznie és elindítania egy teljesen digitális programot, amely a felnőtt lakosság mintegy negyedének biztosít havi „jövedelmet" (habár csak korlátozott ideig). Rászorulónak – és így a támogatásra jogosultnak – minősül az, akinek nincs adó- vagy bérszámfejtési nyilvántartása és feliratkozik erre a lehetőségre. A fizetés - a pozitív döntést követően - személyes kontaktus nélkül történik.

Anit Mukherjee, a Center for Global Development (Globális Fejlesztési Központ) politikai munkatársa szerint "az amerikai program ehhez képest őskövület."

Az életmentő program megvalósulásához vezető út

A Novissi, ami a helyi Ewe nyelven "szolidaritást" jelent, Cina Lawson ötlete, aki a Digitális Gazdasági és Átalakítási Minisztériumot vezeti. A koronavírus-járvány miatt elrendelt bezárkózás és kijárási tilalom nagyon megkeserítette az állampolgárok életét, rengetegen veszítették el megélhetésüket.

A kormány először segítségképpen elengedte az áram- és vízdíjakat,

és a kabinet több tagja az ingyenes élelmiszerosztást szorgalmazta. Lawson és Shegun Bakari, az elnök közeli tanácsadója azonban inkább pénzzel akarta kisegíteni a bajba jutottakat, amit digitális úton hajtottak volna végre, így a fertőzés továbbadása is kiküszöbölhetővé válhatott. Togóban korábban is folytak pénzátutalási programok, de ezek kis léptékűek voltak, és jellemzően a háztartások egyenkénti regisztrációját igényelte, a fizikai pénzt pedig személyesen adták át. A kabinet számos tagja ellenezte azonban a mobiltechnológia alkalmazását, azzal érvelve, hogy a vidéki területeken sokan nem jutnak hozzá telefonhoz vagy személyi igazolványhoz, és még azok is, akiknek van, esetleg nem rendelkeznek a digitális rendszerben való eligazodáshoz szükséges ismeretekkel. Valójában a togóiak - ahogy az emberek többsége Afrika-szerte - már évek óta használják a mobiltelefonon tárolt és onnan átutalt "mobilpénzt". Az elnök ennek tudatában gyorsan elfogadta a javaslatot.

A program sikerességét számos korábbi kutatás is előrevetítette, amelyek szerint a pénz sok esetben jobban javítja a szegények életét,

mint a segélyprogramokra vagy árukra fordított egyenértékű kiadások.

A kép Lomé-ban készült. Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/Halil Sagirkaya

Lawson csapata a program végrehajtása során még az elnök támogatásával is nagy kihívásokkal szembesült. Először is nem tudták, hogy mely togóiaknak van a legnagyobb szükségük erre a gyorssegélyre: Az adótáblák nem jelentettek segítséget egy olyan országban, ahol ötből négy munkaképes korú ember az informális gazdaságban dolgozik. Nehézséget okozott az is, hogy a legutóbbi, majdnem egy évtizeddel ezelőtti népszámlálás nem gyűjtött információt a háztartások vagyonáról vagy jövedelméről.

A csapat végül egy már létező adatbázist használt fel:

az ország választási bizottsága szerint 3,6 millió felnőtt regisztrált szavazásra, amihez a potenciális szavazóknak meg kellett adniuk a foglalkozásukat és a lakcímüket.

Úgy vélték, hogy ez a választói adatbázis felöleli a felnőtt lakosság legalább 90 százalékát.

Lawson és a kabinet más tagjai úgy döntöttek, hogy a támogatás első körében azokra összpontosítanak, akiknek a lakcíme Lomé városában van, és akik informális foglalkozást adtak meg, beleértve a boltosokat, varrónőket, szobalányokat, fodrászokat és sofőröket. A kormány által biztosított finanszírozásból minden egyes kedvezményezettnek a minimálbér egyharmadát, azaz körülbelül havi 20 dollárt tudtak biztosítani.

Lawson ragaszkodott ahhoz, hogy a program keretében azonnali kifizetést tudjanak nyújtani;

különben - figyelmeztetett - a togóiak kételkednének az "ingyen pénz" ígéretében, és nem jelentkeznének fel. "A regisztrációt követően a program megállapítja, hogy jogosult-e az illető a támogatásra - mivel amint megadja a választói azonosítóját, a program azonnal megismeri a kérvényező szakmáját és a lakóhelyét -, és bumm! Kap egy SMS-t a pénzzel (pozitív döntés esetén persze)" – ismertette.

Augusztusban, amikor az ország legkisebb közigazgatási egységeként számon tartott vidéki kantonban a megbetegedések száma megugrott, a minisztérium az összes ottani lakost jogosulttá tette, és több mint 5.000 embernek juttatott pénzt. A kormány emellett kifejezetten a távolsági buszvezetők és a munkanélküli tanárok számára is elérhetővé tette ezt a lehetőséget.

A program kiterjesztése

A GiveDirectly civil szervezet alelnöke szerint lenyűgöző, hogy milyen ügyesen lehet a segélyeket a változó körülményekhez igazítani, és megjegyezte, hogy "ez lehet a válságkezelés jövőjének modellje".
A GiveDirectly egy New York-i székhelyű nonprofit szervezet, amelynek célja a szegénység enyhítése feltétel nélküli készpénzátutalások révén.

Részben azért, mert a Novissi ilyen sikeresnek bizonyult,

a minisztérium összefogott a GiveDirectlyvel és a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatóival, hogy finanszírozza a 200 legszegényebb kanton számára a kifizetések egy részét.

Ezek megtalálásához a kutatók egy algoritmust dolgoztak ki, amely műholdas felvételek segítségével azonosította az elszegényedett közösségeket a városszerkezetük és a lakóépületek anyaga alapján. A kutatók azonban nem tudták foglalkozás alapján kiválasztani a kedvezményezetteket, mivel sok vidéki lakosnak nincs megkülönböztetett szakmája; így egy második algoritmust is kidolgoztak, amely a mobiltelefonok adatait - beleértve a hívások, SMS-ek és az adatforgalom gyakoriságát és időzítését - használta fel a legszegényebb felhasználók azonosítására.

A gazdasági segítségnyújtás mellett a program a szolidaritás érzését is erősítette.

A telefonközpont operátorai, fiatal szakemberek, akik európai ügyfelek telemarketingjéhez szoktak hozzá, beszélgetésbe elegyedtek togói honfitársaikkal. Az egyik, az ország északi részéből érkező telefonáló a pénzt megkapva ezt így köszönte meg az ügyfélszolgálatosnak: Felajánlotta, hogy eljuttat számára egy kis jamgyökeret.

Az élet a világ egyik legszegényebb országában Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/Halil Sagirkaya

Nathaniel Olympio, aki egy ellenzéki pártot vezet, azonban aggályait fejezte ki amiatt, hogy a program politikai nézeteik alapján kizárja az embereket. Megjegyezte, hogy 2018-ban az elnök politikai ellenfelei bojkottálták a választást, hogy felhívják a figyelmet a személyes szabadság korlátozására és a tüntetőkkel szembeni erőszakra - a Novissi pedig a 2018-ban vagy azt követően kiállított választási kártyákat követelte meg.

Egy Loméban dolgozó taxisofőr tökéletes példa erre: nem vált jogosulttá a Novissire, mert ő a jelenlegi elnök ellenzője, aki a megtorlástól való félelmében nem volt hajlandó megadni a vezetéknevét, és azt mondta, hogy a jelenlegi politikai körülmények között soha nem próbálna választási igazolványt szerezni.

A projektben részt vevő nemzetközi fejlesztési szakértők azonban megvédték a velük együtt dolgozó togói munkatársak feddhetetlenségét. "Tényleg nagyon keményen próbálják a dolgokat értelmes módon csinálni" - mondja Tina George, a Világbank regionális munkacsoportjának vezetője.

A Novissi által lehetővé tett juttatások gyors bővülése tagadhatatlan.

Anit Mukherjee, a Center for Global Development munkatársa rámutatott, hogy a togói kormány korábbi lakossági készpénzátutalásai ezelőtt soha nem értek el 60.000 háztartásnál többet, míg a Novissi csaknem egymillió emberhez jutott már el.

Bár a programot egy válsághelyzet kezelésére hozták létre, mégis állandóvá válhat. Júniusban a Világbank 20 millió dolláros támogatást hagyott jóvá Togónak további sürgősségi segélyezésre, amelynek nagy részét a Novissi programján keresztül készpénzátutalások formájában fogják szétosztani. A jövőbeli kifizetések hozzáférhetőségének javítása érdekében Lawson egy olyan adatbázison dolgozik, amely biometrikus és társadalmi-gazdasági adatokat gyűjt az ország valamennyi polgáráról; a Világbank ehhez további 72 millió dollárt hagyott jóvá.

A Novissi az országon kívül is figyelmet keltett.

Lawson szerint több afrikai ország is kifejezte érdeklődését a rendszer lemásolása iránt. Egyes szakértők szerint az ehhez hasonló programok új módját jelenthetik a vészhelyzetekben történő segélynyújtásnak.