Karnyújtásnyira van Oroszország attól, hogy az év 365 napján hajózzon az Északi-sarkvidéken

50 Let Pobedy jégtörő Északi sark
5985021 17.08.2019 50 Let Pobedy Arktika-class nuclear-powered icebreaker is moored at the Arctic Ocean near the North Pole, in Arctic region. Pavel Lvov / Sputnik
Vágólapra másolva!
Yuri Trutnev miniszterelnök-helyettes nyilatkozata szerint Oroszország azt tervezi, hogy 2022-től vagy legkésőbb 2023-tól már gyakorlatilag folyamatosan, az év minden napján hajózna az Északi-sarkvidéken áthaladó tengeri útvonalon. A részletekről a gCaptain szakportál számolt be.
Vágólapra másolva!

Oroszország jelentős összegeket fektet az infrastruktúrába az északi tengeri útvonal fejlesztése érdekében, és azt szeretné, ha az rövidesen fő hajózási útvonallá válhatna. Ennek prioritását az indokolja, hogy

kiderült, az Északi-sarkvidék gyorsabban melegszik, mint a világ többi része.

Jelenleg télen még a vastag jégtakaró miatt nem tudnak itt közlekedni a hajók.

– közölte a miniszterelnök-helyettes a Russia-24 állami televíziós csatornán.

Egy orosz nukleáris jégtörő Forrás: Sputnik via AFP/Pavel Lvov

Az Oroszország északi vonulata mentén húzódó

tengeri útvonalat jelenleg szénhidrogének és más nyersanyagok szállítására használják évente kilenc hónapon át.

A hatóságok az útvonalon szállított rakomány mennyiségét a tavalyi 33 millió tonnáról évi 80 millió tonnára szeretnék növelni.

Vlagyimir Putyin elnök a múlt hónapban azt nyilatkozta, hogy hasznos lenne, ha Oroszország rendszeres konténerszállítást indítana ezen a hajóúton keresztül.

Oroszország tervezi továbbá, hogy cseppfolyósított földgázzal működő, valamint szupererős jégtörőket épít az útvonal fejlesztése és az egész éves használhatósága érdekében.