Egy amerikai nagybank szerint igen vonzó az összeomlás szélén álló kínai ingatlanpiac

Morgan Stanley bank
(FILES) This file photo taken on June 21, 2006 shows a sign hanging at Morgan Stanley Inc headquarters in New York City. - France's financial markets regulator said on December 10, 2019 it had fined US bank Morgan Stanley 20 million euros ($22 million) for market manipulation at the height of the Greek debt crisis. The Autorite des Marches Financiers said the lender had manipulated French and Belgian bond prices in June 2015 with the aim of causing an "abnormal and artificial rise" in sovereign bond prices and re-selling them for a profit. Morgan Stanley has denied manipulating markets. (Photo by MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)
Vágólapra másolva!
Különös következtetésre jutottak az egyik legnagyobb amerikai befektetési bank, a Morgan Stanley elemzői a kínai ingatlanpiac kapcsán. Az elemzők ugyanis „vonzó" kategóriába minősítették föl a piacot, annak ellenére, hogy a nemzetközi sajtó hetek óta attól hangos, hogy a szektort csődhullám rázhatja meg.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg sokakat megleptek a Morgan Stanley elemzői, amikor „vonzó" kategóriába minősítették föl a kínai ingatlanpiacot. A szektorban ugyanis több nagy szereplő is csődkockázattal néz szembe, ami az egész iparágat megrengetheti.

Ennek ellenére az amerikai befektetési banknál úgy vélik, hogy a kínai ingatlanpiac új erőre fog kapni, ami jelentősen megemelheti az iparág vállalatainak részvényárfolyamait

– írja a CNBC.

A Morgan szakértői azzal számolnak ugyanis, hogy a részvénypiacon már beárazták a kockázatokat – mondta Elly Chen, a bank részvényelemzője egy október 10-én keltezett jegyzetében. A szakértő úgy látja, hogy az ingatlanrészvények jól fognak reagálni a kínai politika támogatására, és ez a támogatás egyre valószínűbb.

A Morgan Stanley szerint felívelhetnek a kínai ingatlanrészvények Forrás: AFP/Pedro Costa Gomes

2020 óta egyébként számos kínai ingatlanfejlesztő ment csődbe, idén pedig a szektor már odáig jutott, hogy az olyan óriási szereplők, mint az Evergrande is a fizetésképtelenség kockázatával néz szembe. Chen úgy látja, hogy most egy piaci kiigazítási folyamat megy végbe, ami várhatóan folytatódni fog a következő 6-12 hónapban.

Mindazonáltal a szakértő szerint a részvénypiacon ezt már beárazták, és a Morgannél úgy vélik, hogy a rendszerszintű kockázatok kezelhetők.

A bank optimizmusa jelentős részben a kínai politikával szembeni várakozásokon alapul. A Morgan csapata egyértelműen arra számít, hogy a kínai állam enyhíteni fog az ingatlanpiaci szabályokon, felpörgetve ezzel például a bankhitelezést. Ha pedig ez megtörténik, a részvénypiacok pedig valóban beárazták már a kockázatokat, akkor elvileg elképzelhető lenne, hogy a kiigazítási folyamat után, a kínai ingatlanpiac (és ezzel együtt a fejlesztők részvényei) újra szárnyra kap.