Hamarosan kapható az otthoni fogyasztható alga készítésére szolgáló berendezés

Dr. Life, Plusz egy óra alvás, és kevésbé leszel éhes! Így vedd elejét a nassolás iránti vágyadnak spirulina
Vágólapra másolva!
A Store Insider számolt be róla, hogy egy egyesült királyságbeli vállalkozás létrehozott egy konyhában is könnyedén telepíthető készüléket, amellyel immár a hétköznapi fogyasztók is bárminemű nehézség nélkül vághatnak neki az étkezési célú algatenyésztésnek.
Vágólapra másolva!

A tudomány jelenlegi állása szerint a kékes zöld színű spirulina algák fogyasztásának egészségügyi hozadékai igencsak kedvezőek.

Az eddigi vizsgálatok alapján az

ezen élőlényekre alapozott étrend egyebek mellett jelentékeny antioxidáns, immunerősítő és koleszterinszint-csökkentő hatással ajándékozhatja meg az emberi szervezetet.

Ugyan az étkezési célú spirulina algához napjainkban jellemzően csak valamelyest iszapízű por alakban lehet hozzájutni, ha minden jól megy, a hétköznapi fogyasztók hamarosan akár saját kezűleg is nekiláthatnak e biológiai organizmus telepeinek kitenyésztéséhez.

A hosszú élet elixírje: Spirulina, avagy a "zöld arany" Forrás: Thinkstock

Mindehhez egy Bloom nevű konyhai berendezést kell majd igénybe venniük, amelynek ötlete egy Canopi elnevezésű, brit startup munkatársainak fejéből pattant elő. A jelenleg még csak egy Indiegogo-kampány fázisában tengődő rendszert alapvetően kettő, mosogatógépben mosható, biszfenol A-mentes polipropilén „hüvely", illetve egy, a tartályok fészkeként szolgáló és a konyhapultra helyezhető, árammal működtethető platform alkotja. A kezdőszett mind ezek mellett egy 14 tápanyagtablettából álló csomagot, valamint egy élő és viruló spirulinakultúrát is tartalmaz. A tenyésztés megkezdéséhez a felhasználóknak az egyik vagy mindkettő tartályt meg kell tölteniük vízzel, majd pedig hüvelyenként egy kapszulát és némi spirulinakultúrát is hozzá kell adniuk a folyadékhoz.

Az alga növekedéséhez szükséges tápanyagok biztosítása mellett a víz pH-értékének optimális szinten tartásáért is a tabletták a felelősek. A növekedési ciklus folyamán a megfelelő fényszint és hőmérséklet fenntartásának feladata a melegágyként szolgáló bázisra hárul.

A termesztési folyamat elindulását követően állítólag öt napot kell várni, mígnem a spirulina betakarítható állapotba kerül.

A tartályokon belül egy speciális érzékelő követi nyomon az algasűrűség alakulását, és a felhasználót egy társított alkalmazáson keresztül értesíti, ha immár beavatkozásra lenne szükség. Amikor ez megtörténik, a víz és az algakoncentrátum szeparálásához egy integrált légszivattyú a hüvely tartalmát egy finom szűrőhöz passzírozza.

Az így keletkezett sűrítményt például egy pohár ivóvízben vagy turmixban elkeverve, illetve a legkülönbözőbb ételekhez hozzáadva is el lehet fogyasztani. Valamennyi spirulinát ugyanakkor mindig félre kell tenni ahhoz, hogy a következő telepet legyen miből kitenyészteni.