A 2008-as válsághoz hasonló összeomlást eredményezhet a bitcoin

Bitcoin, BTC, Ethereum, ETH, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta.
2021.04.15 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Bitcoin, BTC, Ethereum, ETH, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta. 2021.04.15 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
A Bank of England egyik vezetője szerint az olyan digitális fizetőeszközök, mint a bitcoin, végül pénzügyi összeomláshoz vezethetnek. A brit jegybankár szerint csak úgy lehetne elkerülni egy, a 2008-ashoz hasonló pénzügyi válságot, ha a kormányok keményen szabályoznák a piacot.
Vágólapra másolva!

Igencsak pesszimista jóslattal állt elő Sir Jon Cunliffe, a Bank of England kormányzó-helyettese. A brit jegybankár szerint ugyanis az olyan digitális fizetőeszközök, mint a bitcoin, végül a 2008-ashoz hasonló pénzügyi válságot és összeomlást idézhetnek elő, ha a kormányok nem szabályozzák szigorúan a piacot – írja a The Guardian.

Cunliffe szerint megfelelő szabályozás nélkül az amerikai ingatlanválsághoz hasonló pénzügyi krízis üthet be néhány éven belül a kriptovaluták piacán, és a válság mérete is hasonló lehet.

A jegybankár egyébként központi szerepet játszott a kriptovaluták monitorozásában az elmúlt években mint a G20 pénzügyi stabilitási szervezetének tanácsadója, de együttműködött a Nemzetközi Fizetések Bankjával (BIS) is a téma vizsgálatában.

Komoly válságot okozhatnak a kriptovaluták a Bank of England egyik vezetője szerint Forrás: AFP/Tolga Akmen

A kriptovaluták piaci összértéke egyébként rendkívül látványosan megnőtt az elmúlt néhány évben. Csak idén mintegy 200 százalékkal, 800 milliárd dollárról 2300 milliárd dollárra nőtt az összérték. De még jelentősebb az értéknövekedés, ha azt nézzük, hogy öt évvel ezelőtt a piac összértéke még csak 16 milliárd dollár volt.

Cunliffe úgy látja, hogy

bár a pénzügyi szektor ma erősebb, mint 2008-ban volt, de komoly kockázatot jelent, hogy a kereskedők olyan kriptovalutákat használnak, melyek akár egyik napról a másikra is hatalmas értékvesztést tudnak elszenvedni.

Ez pedig a szakember szerint nagyon komoly pénzügyi kockázatot jelent.

A jegybankár kiemelte, ha önmagában azt nézzük, hogy a kriptovaluták piaci összértéke „csupán" 2300 milliárd dollár, a teljes globális pénzügyi rendszer 250.000 milliárd dolláros méretéhez képest, akkor a kriptovaluták talán nem tűnnek olyan veszélyesnek. Hozzátette azonban, hogy az úgynevezett sub-prime ingatlanpiac (ez okozta az összeomlást) mérete az USA-ban, 2008-ban mindössze 1200 milliárd dollár volt. Vagyis egy relatíve kis piac is hatalmas, világméretű felfordulást tud okozni – mondja Cunliffe.

A jelenleginél sokkal jobban kellene szabályozni a kriptovalutákat egy híres brit jegybankár szerint Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hangsúlyozta, bizonyítékok támasztják alá, hogy a spekulánsok elkezdtek hitelből kriptovaluta eszközöket vásárolni, ami egy bedőlés esetén magával ránthatja a globális pénzügyi rendszert is. Jóllehet a felmérések alapján a kriptovaluta eszközök mögött „mindössze" 40 milliárd dollárnyi hitelezett forrás áll, azonban az jól látszik, hogy egyre erősebb a piacon a spekulatív kereskedés.

Cunliffe úgy véli,

az egyik legnagyobb probléma az, hogy a kriptovaluták nem rendelkeznek semmilyen mögöttes értékkel, vagyis ezek az eszközök igencsak ki vannak téve a jelentős árkorrekcióknak.

Következésképpen Cunliffe úgy látja, hogy a jövőbeni lehetséges összeomlást úgy lehetne elkerülni, hogy ha a pénzügyi szabályozó hatóságok sokkal erőteljesebben felügyelnék és szabályoznák a piacot.

Végül Cunliffe azt is megemlítette, hogy komoly problémát jelent, hogy a szabályozók sokkal lassabban dolgoznak, mint amilyen sebességgel a piac fejlődik. Kiemelte, hogy amíg neki és a kollégáinak két év kellett egy szabályozási tervezet kidolgozásához, addig a digitális fizetőeszközökhöz kapcsolódó kereskedelmi platformok mérete ugyanebben az időszakban meghatszorozódott.