Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A 2008-as válság óta nem volt ennyire túlárazott a részvénypiac

US stock market pánik, tőzsde, Amerika, New York Stock Exchange, dolgozók
NEW YORK, NY - MARCH 06: Traders work the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) on March 6, 2020 in New York City. Stocks fell for a second day as investors seek refuge in government bonds as the worry Covid-19 spreads. David Dee Delgado/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Nemrég 13 éve nem látott csúcsra futott a legendás amerikai befektető, Warren Buffett kedvenc tőzsdei indikátora. Ez pedig azt jelenti, hogy a 2008-as pénzügyi válság óta nem volt annyira túlárazott a részvénypiac, mint manapság.
Vágólapra másolva!

Akár komolyabb korrekció is közeledhet a globális részvénypiacon, ha hiszünk a Warren Buffett nevéhez kötött tőzsdei indikátornak.

Az úgynevezett „Buffett indikátor" globális változata egyszerűen csak összegyűjti a világszerte nyilvános tőzsdei forgalomban lévő részvények összesített értékét, és összeveti azt a globális GDP-vel.

Amennyiben az eredmény 100 százalék fölött van, vagyis a részvénypiac értéke felülmúlja a globális GDP-t, akkor a részvénypiac túlárazottnak számít a világgazdaság teljesítményéhez képest – írja a Business Insider.

Nemrég pedig az indikátor már 121 százalékot mutatott, amire 2007 októbere óta nem volt példa.

Egyes elemzők szerint ez komoly vészjelzést jelent a globális részvénypiac egészére nézve, tekintve, hogy amikor legutóbb 120 százalék fölé ment az indikátor, akkor utána megtörtént a 2008-as nagy összeomlás.

Rég nem látott csúcsra futott Warren Buffett kedvenc indikátora Forrás: WireImage/2017 Daniel Zuchnik/Daniel Zuchnik

Buffett egyébként még 2001-ben hangsúlyozta egy, a Forbes magazinban megjelent cikkben, hogy szerinte valószínűleg ez a legjobb indikátor arra, hogy megállapítsuk, hogyan értékelhető a részvénypiac egy adott pillanatban.

Mindazonáltal a kritikusabb hangok szerint az indikátor messze nem tökéletes, ráadásul a jelenlegi helyzetben különösen óvatosan kell kezelni, bármit is mutasson.

Általában is igaz ugyanis, hogy a legutóbbi negyedéves elérhető globális GDP-adat az indikátor referenciapontja, miközben számos országban az adatközlés gyakorisága az adatok minősége is megnehezíti az objektív és tiszta összesítést.

Másrészt tavaly a koronavírus-járvány különleges gazdasági hatásai olyan hirtelen beszakadást hoztak a globális GDP-ben, hogy ez igen erősen torzíthatja az indikátort. Kétségkívül túlértékeltnek tűnik tehát jelenleg a globális részvénypiac, azonban egyáltalán nem biztos, hogy itt az ideje megkongatni a vészharangot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről