Maharadzsaként élnek a leggazdagabb indiai milliárdosok

leendő megavárosok - Mumbai
Mumbai India egyik legfontosabb városa, 2100-ben pedig 67,2 millióan lakják majd - ám ez a tekintélyes népességszám sem volt elég a dobogóra, csak a 4. helyre
Vágólapra másolva!
Kilencedik éve adják ki a leggazdagabb indiai emberek listáját a Hurun India és az IIFL Wealth gondozásában. Az összeállítás kiemelten fontos az indiai gazdaság megértéséhez, a listán szereplő emberek és vállalkozásaik ugyanis a modern India gazdaságának fontos szereplői, törekvéseikre pedig a jövőben is érdemes lesz odafigyelni.
Vágólapra másolva!

2020-ban mintegy 20 százalékkal nőtt az indiai milliárdosok összvagyona a tavalyi évhez képest. A listán szereplők 81 százalékának a vagyona vagy nőtt, vagy nem változott az elmúlt évben, tehát a 2020-as gazdasági nehézségek - úgy tűnik - kevésbé érintették őket.

Mumbai India egyik legfontosabb városa, a milliárdosok egyik otthona Forrás: AFP/robertharding/Tim Graham

A lista 2013-as indulása óta az indiai milliárdosok száma megháromszorozódott. A listán 828 fő szerepel 11 különböző városból. Mumbaiban él a legtöbb milliárdos (217 fő), ezt követi Új-Delhi (128 fő), majd Bengaluru (67 fő), India tech központja.

162 új helyezett van a listán, a legtöbbjük a gyógyszeriparból, vegyiparból és szoftvergyártásból került ki.

Nem csupán az újoncok gazdagodtak ezekből az iparágakból, a listán szereplő milliárdosok többsége szintén ezekből a szektorokból gyűjtötte össze vagyonát.

179-en amerikai dollárban kifejezve is milliárdosnak számítanak,

ez a szám 39-cel több, mint tavaly volt.

A lista leggazdagabb hölgye 4,3 milliárd dolláros vagyonnal büszkélkedhet.

Dharam Pal Gulati a lista legidősebbje a maga 96 évével és 731 millió dollárjával.

A rangsorban szereplő vállalkozások 90 százaléka családi vállalkozás, mely arány jól mutatja az indiai gazdaság szerkezetét. Az összvagyon 21 százaléka pedig mindösszesen 5 család tulajdonában van.

Inidia leggazdagabb embere, Mukesh Ambani. Forrás: AFP/Chandan Khanna

Az összvagyon gyarapodásának 28 százalékáért egyetlen személy, a lista első helyezettje, Mukesh Ambani felel.

Portfóliója igen széleskörű, az olajipartól a kiskereskedelmen át a telekommunikációig terjed. A listát egyébként a kezdetektől, vagyis 13 éve vezeti. A 63 éves üzletember jelenleg 89 milliárd dollárral büszkélkedhet, és - átlagosan - óránként 12 ezer dollárt keres.

A lista második helyét a Hinduja testvérek foglalják el 19,5 milliárd dolláros vagyonukkal. Nekik nem igazán kedvezett az idei év, számos cégük részvénye zuhant, összesen 29 százalékkal kevesebb a vagyonuk, mint tavaly volt.

A harmadik helyen a 75 éves Shiv Nadart találjuk, akinek

37 százalékos vagyongyarapodása volt 2020-ban,

amivel két helyet ugrott előre a listán. Így jelenleg megközelítőleg 19,1 milliárd dollár a vagyona.

Nadar iparos, és mellette filantróptevékenységeket folytat. Alapítója a HCL Technologies Limitednek, az egyik legnagyobb nyilvános kereskedésben forgó indiai vállalatnak. Az alapító nemrég lányának adta át az elnöki pozíciót a vállalat élén.