Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tacskó mesterkurzus, agárküllemszemle, madárműtét – ellenségünk, az orvvadász

Vadászati Világkiállítás 2021
Vágólapra másolva!
Pénteken, a világkiállítás hetedik napján több izgalmas esemény főszereplői is a vadászkutyák lesznek, mindemellett megismerhetjük az orvvadászat elleni fellépés taktikáit, lehetőségeit is.
Vágólapra másolva!

A HUNGEXPO-ra érkezőknek továbbra is javasoljuk a közösségi közlekedés használatát. Mindenkit kérünk, hogy indulás előtt a világkiállítás honlapján tájékozódjon a kijutási lehetőségekről. Az autók feltorlódásának megelőzése érdekében a rendezvény 20 napja alatt a HUNGEXPO-ra vezető Albertirsai út nem közelíthető meg személygépkocsival. A világkiállításra való zökkenőmentes kijutáshoz − a fenntarthatóságot és a környezet védelmét előtérbe helyezve − számos lehetőséget biztosítunk.

Díjmentes a kijutás a Volánbusz által biztosított elektromos autóbusz-járatokkal, melyek öt útvonalon közlekednek naponta 8 és 20 óra között.

A C csarnokban a harmadik napjához érkezik az „Egy a Természettel" Nemzetközi Vadászati és Vadgazdálkodási Konferencia, aminek kiemelt témája ezúttal a vadegészségügy. Bognár Lajos országos főállatorvos, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára előadása az itthon is nagy gondokat okozó ASP (afrikai sertéspestis) elleni küzdelemről szól. A nap utolsó előadója Molnár László, a kassai Állatorvostudományi Egyetem tanszékvezetője, akinek előadása kétségkívül a program egyik legizgalmasabb, leglátványosabb része lesz, hiszen élőben követhetjük nyomon, ahogy egy ragadozó madáron endoszkópos műtétet hajtanak végre a gyógyulása érdekében.

Az A pavilonban a World Conservation Forum színpadán érdekesnek ígérkezik Kalmár György kutató 13 órakor kezdődő, Minden eszközzel az orvvadászat ellen című prezentációja. A vadászok természetszeretetére, áldozatvállalására, elkötelezettségére mi sem jellemzőbb, mint hogy az évszázadok alatt többen éppen az orvvadászok elleni harcokban vesztették életüket. Csányi Sándor professzor és Németh Balázs kurátor az ólomtartalmú lőszerek alkalmazásáról folytatnak beszélgetést, mely Európában napjainkban az egyik legégetőbb kérdés a vadászat területén. Aurelia Skipwith, a U.S. Fish & Wildlife Service korábbi elnöke, biológus Sustainable Conservation in the New Digital World, míg Lőrinczi István, a Perma Gang Projekt alapítója A természet iránti szükség a nagyvárosi dzsungelben címmel tart előadást. Hauer Berta művészeti menedzser a művészet és a fenntarthatóság kapcsolatába nyújt betekintést.

Vadászati Világkiállítás 2021 Forrás: Gáll Franciska

A D csarnok főszereplői ezen a napon a tacskók. Itt zajlik majd 11 órától a tacskó mesterkurzus, majd 14 órától Tacskókopó, lajka - A póráz két vége című mesterkurzus. 12 órától szintén itt mutatják be a Tüskevár színpadi adaptációját. A Vadász talk show vendége 15.30-tól Pintér Norbert vadászíró, novellista, a Nimród Vadászújság munkatársa lesz.

A Kincsem Parkban 11.30-tól a Történelmi Lovas Egyesület látványos bemutatóját, majd agarász-, solymász-, elöltöltő fegyveres- és vadászíjász-bemutatót tekinthetnek meg az érdeklődők.

A központi rendezvény mellett vidéken is változatos élmények várják az érdeklődőket. Révfülöpön, a szabadtéri színpadon 10 és 16 óra között tekinthető meg az Óriás pontyok arcképcsarnoka című fotókiállítás. Fülöpszálláson, a Biczó csárdánál reggel 7 órától folytatódik a rövidszőrű német vizslák nemzetközi főtenyészszemléje.

Kaposváron, a MATE Kaposvári Campusán délelőtt 10 órakor nyílik meg a Kaposvári Állattenyésztési Napok, amire vasárnap délutánig várják a látogatókat.

Kaszón a Nemzetközi Véreb Fővizsga zajlik, aminek megnyitóján 9 órakor köszöntőt mond Kovács Zoltán, a világkiállítás kormánybiztosa. A megnyitót követően, 10 órától az „Erdei Muzsika" Zeneszínpad avatásán szintén Kovács Zoltán kormánybiztos mond beszédet.

Hatvanban Időutazás 1971-be címmel szabaduló szobás játék várja az érdeklődőket. A csapatoknak 60 perc áll rendelkezésére, hogy az életre keltett 1971-es Vadászati Világkiállítás csarnokában megoldják a feladatokat, és átadják a hiányzó információt a megnyitó beszédhez.

Vásárosnaményban a Kraszna-parton délután 14 órától a magyar agarak küllemvizsgálatát követhetik az érdeklődők, majd a nagyszínpadon koncertek és bemutatók váltogatják egymást. 17 órától a Hyppolit, a lakáj című vígjátékot láthatják az érdeklődők a Mandala Dalszínház előadásában, vendégművész Mikó István.

Még több részlet a különleges pénteki programokról a https://onewithnature2021.org címen található.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről