A vásárlók nem tudnak betelni a gyémántokkal

Namíbia, gyémánt, De Beers, kolmanskop,   jewellery Horizontal DIAMOND
A model holds the ‘De Beers Millennium Jewel 4’, a rare Oval Internally Flawless Fancy Vivid Blue Diamond weighing 10.10 carats – the largest oval fancy vivid blue diamond ever to appear at auction, which is expected to reach between Ł21,200,000 - Ł24,700,000 GBP (27,000,000 - 31,600,000 Euros, $ 30 - 35m USD), at a press preview in London on March 15, 2016. The stone will be offered for sale in Sotheby’s Hong Kong Magnificent Jewels and Jadeite Sale on April 5, 2016. - Offered for sale from an Asian private collection, ‘De Beers Millennium Jewel 4’ is the only oval-shaped stone among the twelve rare diamonds - eleven blue and one colourless – that form the De Beers Millennium Jewels collection unveiled in 2000. (Photo by Leon NEAL / AFP)
Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb gyémántkitermelőjének számító De Beers a legutóbbi aukcióján több mint félmilliárd dollár értékben adott el nyers gyémántokat. Ez a legerősebb szám volt február óta, ami arra utal, hogy a gyémántpiac egyre stabilabb lábakon áll a korábbi nehézségeket követően.
Vágólapra másolva!

A gyémántok értéke alapján a világ legnagyobb kitermelőjének számító De Beers bejelentette, hogy a legutóbbi aukcióján nagyjából 515 millió dollár értékben adott el nyers gyémántokat.

Ez pedig a legmagasabb szám volt február óta, de az év ezen szakaszában 2016 óta nem adott el ilyen összegben gyémántot a vállalat

– írja a Mining.com.

Az Anglo American alá tartozó De Beers egy évben tízszer hirdet aukciót, ahova mintegy 80 vásárlót hívnak meg. A vállalat közölte, hogy az eladási számok megfelelnek az előzetesen vártnak. A cég vezérigazgatója, Bruce Cleaver kiemelte, a kedvező értékesítés arra utal, hogy egyre nagyobb a kereslet a csiszolt gyémántok iránt a vállalat olyan kulcsfontosságú piacain, mint az Egyesült Államok vagy Kína.

Egyre nagyobb a gyémántok iránti kereslet Fotó: Shutterstock

A gyémántok egyébként a koronavírus-járvány miatti lezárások idején is relatíve erősen teljesítettek a luxuscikkek piacán, mivel számos rivális termékhez erősen korlátozott volt a vásárlói hozzáférés. Ezt bizonyította, hogy tavaly az év végi ünnepi eladások, majd a kínai újév is kedvező értékesítéseket hozott – a lendület pedig azóta is kitart.

Mindez pedig lehetővé tette a De Beers számára, hogy az elmúlt hónapokban árat is emeljen, miután tavaly erre nem volt lehetősége.

Mindeközben a kitermelt gyémántmennyiség alapján globális éllovasnak számító orosz Alrosa is árakat emelt, amivel a cégek kiváltották egyes iparági szereplők tiltakozását. Többen ugyanis úgy érveltek, hogy a vállalatok túl messzire mentek az áremelésekkel, különösen mivel a csiszolt gyémántok árainak változása elmaradt a nyers gyémántok drágulásától. Mindenesetre az egyre világosabban látszik, hogy a gyémánt újra fényesen csillog a világpiacon.