Mindent megmozgatnak Kínában azért, hogy legyen elég szén

Kína, erőmű
--FILE--Cooling towers are pictured at a coal-fired power plant in Huaian city, east China's Jiangsu province, 20 June 2016. China stands to waste Rmb900bn ($134.6bn) of capital expenditure on power plants that have been given the green light despite adding to overcapacity, Greenpeace warned in its latest report tracking the country's coal-fired plants. An economic slowdown combined with intensive investment in coal, hydro wind and solar power capacity in the past few years has depressed utilisation rates in China, especially for coal-fired power plants and wind farms. New targets for renewable energy and nuclear power as well as plans for further development of large coal deposits in the north and north-west mean that power generators face even greater competition in the future. According to Greenpeace, the environmental activists, plants either approved or already under construction suggest an additional coal-fired power plant per week will come on stream for at least the next four years.
Vágólapra másolva!
A zavartalan szénszállítás biztosítását kérte a vasútvállalatoktól és a helyi hatóságoktól a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság a Kína több részén jelentkező energiaellátási problémák kiküszöbölése érdekében, amelyek elsősorban az ipari vállalatok tevékenységét akadályozzák.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban Kínában az egekbe szökött a szén ára a koronavírus-járvány utáni helyreállás miatt megnövekedett kereslet és az egyidejű szűkös kínálat miatt.

A hőerőművek fűtésére használt szén határidős piacán az árfolyam tonnánkénti 1376,8 jüanos (212,9 dollár, 65ezer 908 forint) csúcsra szökött fel szerdán.

A Peking által kitűzött, szénsemlegességet célzó irányelvek miatt a szénhasználatra szigorú korlátozások vonatkoznak, azonban a kínai ipar a termelés bővítésére helyezné a hangsúlyt.

A múlt hét óta az ország több részén alkalmaztak energiahasználatot korlátozó intézkedéseket, Kína északi részein ugyanakkor novemberben megkezdődik a téli fűtési időszak.

Egy széntüzelésű erőmű Huaian városában, Kínában Forrás: AFP/Imaginechina/Zhang Zhaojiu

A Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság felhívásában arra szólította fel a vasúti társaságokat, hogy javítsák a szénszállítást az olyan erőművekbe, amelyek kevesebb mint hét napra elegendő készlettel rendelkeznek, továbbá a megfelelő időben indítsák el a vészellátási mechanizmust.

A bizottság később azt is közölte, hogy a kormányzat nem fogja megakadályozni a villamosenergia-árak észszerű, a költségek változásával összhangban álló emelkedését. Az Inter RAO orosz állami energiaszolgáltató cég szerdán közölte, hogy Kína a villamosenergia-ellátás jelentős fokozására kérte arra hivatkozva, hogy az ország északi területein hiány lépett fel az energiaellátásban.