Három nullával rövidítené meg hivatalos pénzének névértékeit egy ország

Horizontal AFRICA BANK NOTE CURRENCY ECONOMY AND FINANCE ILLUSTRATION CLOSE-UP ECONOMY
In this photograph taken on March 30, 2018, a money changer holds a bundle of Sierra Leone currency notes on a pavement in Freetown. - Despite government campaigns, corruption remains a daily problem for most people in this poor West African country where the second round of the presidential election is being held on March 31. (Photo by ISSOUF SANOGO / AFP)
Vágólapra másolva!
A Sierra Leone-i Központi Bank elnöke, Kaifala Kallon, közleményben jelentette be, hogy az ország törvényes fizetőeszközét, a leone-t, újraterveznék, amelynek részeként a három utolsó nullát is eltávolítaná a valuta névértékéből.
Vágólapra másolva!

Ha egy ország megreformálja devizanemét annak a leggyakoribb oka a jelentős infláció. Nincs ez másképp a közel 8 milliós lakosú, az Atlanti-óceán partján működő köztársaságban sem.

A 19. században felszabadított rabszolgák alapította ország lakosainak mindennapi életét 1991-től az ezredfordulóig véres polgárháború tette lehetetlenné.

A 2014 óta már viszonylag békésnek mondható politikai és gazdasági környezetben a helyi kormány megfogalmazott prioritásai közé a munkahelyteremtés, a korrupció felszámolása és a vissza-visszatérő ebolajárványból való kilábalás tartoznak.

A lassú fejlődésnek indult országban a Covid-19 terjedésének megakadályozására bevezetett korlátozások újra a szegénység növekedéséhez vezettek Forrás: AFP/Carl De Souza

Sierra Leone jelenleg is a világ egyik legszegényebb, és legeladósodottabb országa, a koronavírus-járvány fékezésére bevezetett korlátozások pedig visszafordították a szegénység csökkentésének korábbi tendenciáját. A városi területeken, különösen a fővárosban, Freetownban nőtt a legnagyobb mértékben a szegénység.

Egy köteg Sierra Leone -i bankjegy. A kormányzati kampányok ellenére a korrupció továbbra is napi probléma a legtöbb ember számára a nyugat -afrikai országban. Forrás: AFP/Issouf Sanogo

A jelenlegi gazdasági kilátások javítása érdekében az emberek megélhetésének közvetlen és középtávú védelmére irányuló intézkedéseket terveznek, amelynek része a rendkívül gyenge pénznem (1 forint = 35.28 leone) stabilizálását elősegítő monetáris politika is.