Albánia, Andorra, a britek: így alakulnak a vb-selejtező országainak ingatlanpiaci trendjei

London, felhőkarcolók
A view of the skyscrapers of financial district of the City of London over the River Thames on a cold and sunny winter day as England remains under third lockdown to reduce the Covid-19 infection rates, on 12 February, 2021 in London, England. (Photo by WIktor Szymanowicz/NurPhoto) (Photo by WIktor Szymanowicz / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európa Bajnokság után most újra focilázban ég Magyarország, hiszen ismét komoly csaták folynak a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságon való szereplésért. Most a csoportnegyedik Marco Rossi együttese, de a matematikai esély még mindig él a tovább jutásra. Azt, hogy mi lesz az Andorra elleni mérkőzés eredménye, nem tudjuk, de a Duna House elemzése alapján az ingatlanárak így alakultak a pandémia hatására az I. csoportba sorsolt országokban.
Vágólapra másolva!

A koronavírus nem válogatott, a világ minden országának gazdasági szektorán rajta hagyta bélyegét – köztük az ingatlanpiacon is. Így volt ez Magyarország, Anglia, Lengyelország, Albánia, Andorra és San Marino esetében is, habár más-más mértékben.

A legnagyobb meglepetést talán a lengyel piac okozta, hiszen sokan azt hitték, hogy az amúgy is gyors lakásáremelkedést a pandémia meg fogja fordítani. Nem így lett, olyannyira, hogy továbbra is az egyik leggyorsabb ütemben növekvő tendenciát mutatja az EU -ban,

az ingatlanok árszínvonala pedig gyakran vetekszik a nyugat-európai országokéval. Az egy négyzetméterre jutó egységár egy varsói ingatlan tekintetében már magasabb, mint például Brüsszelben vagy Bolognában.

Kilátás Varsóra a 310 méter magas Varso-toronyból (Varso Tower). A Varso-torony jelenleg az Európai Unió legmagasabb felhőkarcolója, 10 méterrel magasabb a frankfurti Commerzbank-toronynál. Forrás: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka

Erősödő albán piac

Albániában is hasonló tendencia volt megfigyelhető: az ingatlanpiac továbbra is dinamikusan fejlődik. A világjárvány természetesen itt is éreztette hatását 2020 első negyedévében, de a viszonylag egyszerűbb karanténkorlátozások miatt a piac felerősödött és a szokásosnál több tranzakciót regisztráltak.

Habár a lakások 43 százalékkal felértékelődtek, összességében elmondható, hogy az albán piac jóval lassabb, mint például a magyar.

Egy tiranai ingatlan értékesítéséhez ugyanis átlagosan 10,4-11,6 hónap szükséges.

Ideiglenesen illetékmentesek a brit ingatlanok

A koronavírus gazdasági hatásaival szemben a brit ingatlanpiac is stabil lábakon maradt állva. Tavaly novemberben például csúcsot döntöttek a lakásárak, az idén júniusi átlagár pedig 13,2 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Augusztusban pedig a Nationwide jelzáloghitelalapú indexe havi 2,1 százalékos és éves 11 százalékos drágulást jelentett. Keresleti oldalról is komoly fellendülés volt megfigyelhető hónapról hónapra, 2020 szeptemberében például több mint 98.000 tranzakciót regisztráltak, ami 21 százalékos kiugrást mutatott augusztushoz képest. Az érdeklődés pedig tovább fokozódhat azáltal, hogy

a brit kormány ideiglenesen illetékmentességet vezetett be.

Tavaly novemberben csúcsot döntöttek a brit lakásárak Forrás: NurPhoto via AFP/Jacopo Landi

Az egészségügyi válság Andorrában sem csökkentette a lakások átlagárát

Még a bezártság alatt is 30 százalékkal nőtt – elsősorban – a luxuslakások iránti kereslet az országban, aminek következtében 4.900 euró/m2-re nőtt ezen ingatlantípusok átlagára.

Hosszú távon kiváló befektetési lehetőséget nyújtanak ezek a lakások a világ egyik legkisebb országában, aminek mindössze 20 százaléka beépíthető.

Ezt sok külföldi ki is használja, a lakásvásárlók 70 százaléka ugyanis nem helyi lakos, többségük francia vagy spanyol állampolgárságú.

San Marinóban visszaesett a vásárlási kedv

A méretében Andorrához hasonló San Marinóban más trend uralkodik az ingatlanpiacon – igaz, az elmúlt esztendőben itt is több mint 7 százalékkal nőttek a lakásárak. A megemelkedett lakásárak, az éles verseny, a csökkent jelzáloghitelek – és a pandémia gazdasági hatásai – azt eredményezik, hogy a vásárlási kedv visszaesett, a kereslet elmarad a kínálattól, így ez még mindig az eladók piaca marad 2021 nagy részében is.

San Marinóban az elmúlt esztendőben több mint 7 százalékkal nőttek a lakásárak Forrás: Shutterstock

Így változott a hazai piac

De mi a helyzet Magyarországon?

– kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A magyar ingatlanpiac exponenciálisan fejlődött, de még mindig elmondható, hogy az egy négyzetméterre kalkulált ár nálunk az egyik legalacsonyabb.

A VB-n selejtezőn velünk egy csoportba sorsolt országok közül Anglia a legdrágább, több mint 4,5-szer nagyobb befektetést igényelhet egy lakásvásárlás, mint idehaza. Egy átlagos, 50 m2 nagyságú londoni belvárosi lakóingatlanért így – átszámítva – közel 245 millió forintot kellene fizetni, míg Budapesten az átlagárak 50-55 millió forint körül mozognak a városközpontban. Fővárosunknál még Varsóban és Andorra la Vellában lehetne drágábban ingatlanba fektetni, de a különbség már nem olyan kiugró (+36,7 százalék illetve +1,3 százalék).

San Marinóban viszont 7 százalékkal, Albániában pedig közel 40 százalékkal alacsonyabbak az egy négyzetméterre jutó átlagárak

- fejtette ki Benedikt Károly a a Duna House közleményében