Lehet, hogy a chip lesz az új kőolaj

Kina, chip
--FILE--A Chinese worker examines chips of photovoltaic products at the plant of Suncore Photovoltaic Technology Co., Ltd. in Huainan city, east Chinas Anhui province, 8 February 2014. China is propping up its local chip manufacturing industry with new policies and financial support intended to turn the country into a semiconductor-making powerhouse by 2030. In policy guidelines published Tuesday (24 June 2014), the Chinese government laid out a blueprint to develop the domestic integrated circuit industry. The country not only wants to sharpen its competitive edge, but also wean itself from foreign chip makers, Chinas Ministry of Industry and Information Technology said in a separate posting. China is already the biggest manufacturer of electronics, and also one of the largest markets for them. Last year, China-based companies made almost 1.5 billion mobile phones and 340 million PCs. But the countrys electronic industry, with profit margins at about 4.5 percent, is not generating the net earnings it would like from the goods, according to the ministry. In addition, Chinas semiconductor makers are still far behind their international rivals. In 2013, the countrys integrated circuit imports reached US$231 billion, the ministry said.
Vágólapra másolva!
Az olaj nemcsak világgazdasági, de geopolitikai szempontból is meghatározó tényezővé vált a világban az elmúlt hosszú évtizedekben, de egyre inkább úgy tűnik, kihívója akadt a fekete aranynak. A számítógépes chipek iránt ugyanis hatalmas a globális kereslet, részben épp a zöldenergia elterjedése miatt. Egyesek szerint pedig lehet, hogy a chip az új olaj.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évtizedekben az amerikai palaolaj-forradalom komoly geopolitikai és világgazdasági változásokat hozott, köszönhetően az USA régóta dédelgetett álmának számító, és ezzel megvalósuló energiafüggetlenségének. A palaforradalom azonban mára véget ért, ráadásul az egész olajpiac egyre nehezebb helyzetben van, ahogy a világ folyamatosan tolódik el a zöldenergia felé.

Az eltolódás viszont azt is jelenti, hogy felértékelődik a tiszta energiához köthető technológiák szerepe, melyek az energiahasznosításban éppúgy terjednek, mint például a közlekedésben vagy az agráriumban.

Ezzel pedig együtt jár, hogy elképesztően nagy lett a kereslet a számítógépes chipek iránt. A félvezetők gyártása pedig nem is tudja tartani a lépést a kereslettel. Ráadásul olyan eszközökről van szó, amelyek ma már a hétköznapi élet legszélesebb skáláján is megtalálhatók, a gyerekjátékoktól a Teslákig. A kereslet és a kínálat közti szakadék növekedése pedig felvetette a kérdést, hogy a chip lesz-e az új olaj – írja az RT.com.

A chipgyártás akkora átalakulásokat hozhat a világban, mint egykoron az olaj Forrás: TSMC

A koronavírus-járvány emellett váratlanul még fokozta is a keresletet a különféle félvezetőkre. Nemcsak a zöldenergiára történő átállás gyorsult fel, hanem az elektronikai cikkek iránti fogyasztói kereslet is megugrott. Ehhez jött még, hogy a gyártási kapacitások akadoztak, vagyis még tovább nőtt a szakadék a kereslet és a kínálat között.

Mindez pedig ismét átalakíthatja a geopolitikai viszonyokat, vagyis a 2020-as évek hasonlíthatnak az 1970-es évekhez, csak most nem az olaj, hanem a chip állhat a középpontban

– derül ki a Barron's elemzéséből. Vagyis ma a világ nem a közel-keleti olajra van súlyosan rászorulva, hanem az Észak-Ázsiában gyártott chipekre. A globális chipgyártás 80 százaléka ugyanis ebben a régióban koncentrálódik, ami súlyos kiszolgáltatottságot jelent a vásárlóknak.

Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok már elkezdett dolgozni azon, hogy felpörgesse a hazai gyártását, de az elemzők hangsúlyozzák, ez egy hosszú, éveken át tartó beruházási folyamat és sokmilliárd dollárnyi tőkét igényel.

Bár a chiphiány várhatóan nem marad örökre a világgal, az elég biztosnak tűnik, hogy az irántuk mutatkozó globális kereslet még jó ideig nagyon erős lesz.

Ez pedig igen jelentős átalakulásokat hozhat a globális erőviszonyokban – ahogy egykor az olajpiac tette ugyanezt.