Mintegy harmadával lesz idén kevesebb a francia bor, mint amennyi tavaly volt

Vörös és fehér bor
A Ménesi borvidék mikroklímája a vörösboroknak kedvez, ezért a szőlőknek mindössze a 20 % csak fehér szőlő
Vágólapra másolva!
A francia mezőgazdasági minisztérium még az eddigieknél is borúlátóbb előrejelzést tett közzé az idei várható bortermelés kapcsán.
Vágólapra másolva!

Kedden a minisztérium azt közölte, hogy idén várhatóan 33,3 millió hektoliter bor készül, ami 29 százalékkal elmarad a tavalyitól és évtizedek óta a legalacsonyabb.

A minisztérium számításai szerint az idei évre várt bortermelés 25 százalékkal marad el az elmúlt öt év átlagától.

A hektoliter 100 liternek, mintegy 133 standard borosüvegnek fel meg.
Illusztráció Forrás: PhotoMIX-Company/Pixabay

A minisztérium egy hónapja még több, 35,6 millió hektoliter bor termelésével számolt, amivel kapcsolatban akkor megjegyzete, hogy az kevesebb lenne a világháború óta legrosszabb, 2017. évinél is. Akkor az okok közé sorolta a minisztérium a tavaszi fagykárokat és a sok nyári csapadék miatt különösen párás időt, ami számos szőlőbetegség kiváltója.

Szakértők szerint elsősorban a korai érésű fajták, így a merlot és a chardonnay károsodtak,

a legnagyobb terméskiesés Burgundiában, a Rajna vidékén és a Loire folyó menti területeken lehet.
A francia mezőgazdasági minisztérium előző, augusztusi előrejelzése szerint a bortermelés 24-30 százalékkal lehet kisebb a tavalyinál.