Megpuccsolták egy ország vezetőjét, évtizedes csúcsra emelkedett az alumínium ára

alumínium doboz
ILLUSTRATION - Illustration picture showing beer cans standing lined up in order and ready to be sold in Berlin, Germany, 24 January 2018. Beer Can Appreciation Day takes place every year on 24 January. The beer can made its first appearance in the US in 1933 and hit the shelves for the first time on 24 January 1935. Photo: Ralf Hirschberger/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
Szerdán folytatódott az alumínium hétfő óta tartó drágulása amiatt, hogy továbbra is bizonytalan a belpolitikai helyzet a hétvégi puccs után Guineában, amely a világ második legnagyobb bauxittermelője.
Vágólapra másolva!

Az alumínium ára tonnánként 1,5 százalékkal, 2798 dollárral, 2011. május óta a legmagasabb szintre emelkedett szerdán a londoni fémtőzsdén (LME) három hónapos határidőre.

A jegyzés már mintegy 41 százalékkal nőtt összesen az év eleje óta.

Az alumínium többek között az italos dobozok alapanyaga Forrás: AFP/Ralf Hirschberger

Az alumínium 2008 februárjában érte el eddigi történelmi csúcsát, tonnánként 3070 dollárt.

Guinea a világ második legnagyobb bauxittermelője, tavalyi termelése 82 millió tonna volt, ami a globális termelés 22 százaléka. Az ország bauxitkészletét szakértők 7,4 milliárd tonnára becsülik, ez a legnagyobb a világon.

Guinea Kína legnagyobb bauxitszállítója. A nyugat-afrikai ország két legnagyobb bauxitbányászattal foglalkozó cége közül az egyik, a Societe Miniere de Boke (SMB) részben kínai tulajdonban van. Az orosz Ruszal, amely a világ harmadik legnagyobb alumíniumipari cége a kínai Chinalco, illetve a Hongqiao után, három bauxitbányával rendelkezik Guineában. Ebből a három bányából származik a Ruszal tavalyi teljes bauxittermelésének mintegy fele, 7,435 millió tonna.

A nyugat-afrikai országban, ahol a hazai össztermék (GDP) 35 százalékát a bányászat adja, a bauxit mellett egyebek között gyémántot, vasércet és aranyat is bányásznak.