Adóparadicsomokban könyvelik nyereségük jelentős részét európai nagybankok

EU tengeren túli területei - Bermuda
Bermuda jogilag Nagy-Britannia tengerentúli területe, a szigetcsoport 5,5 milliárd dollár GDP-t állít elő
Vágólapra másolva!
Egy új jelentés szerint a vezető európai bankok évente mintegy 20 milliárd eurót, azaz teljes nyereségük 14 százalékát könyvelik el adóparadicsomokban, a Barclays, a HSBC és a NatWest Group pedig a legalacsonyabb adókulcsokat élvező bankok közé tartozik. A részletekről a The Guardian számolt be.
Vágólapra másolva!

Az EU Adóügyi Megfigyelőközpontjának (egy független kutatócsoport) munkatársai jelentésük kidolgozása során 36 olyan nagybankot vizsgáltak, melyeknek éves jelentéstételi kötelezettségük van. A jelen cikkben szereplő adatok ebből a jelentésből származnak. Az említett bankok közül

a Barclays, az HSBC és a NatWest - amely tavaly változtatta meg a nevét Royal Bank of Scotlandról - különösen alacsony, 15 százalék alatti tényleges adókulcsot alkalmaz.

Ez a kifizetett adó és a kimutatott nyereség összesített arányaként számolható ki.

A HSBC szóvivője szerint a bank "nem alkalmaz adóelkerülési stratégiákat, olyanokat sem, amelyek célja a nyereség mesterséges átirányítása alacsony adózású helyszínekre".

A Barclays szóvivője elmondta, hogy a bank az ötödik legnagyobb brit adófizető, és minden illetékességi területén eleget tesz az adófizetési kötelezettségének.

A NatWest-től senki nem nyilatkozott a témában.

A Kajmán-szigetek nem csak nyaralóhelyként, hanem adóparadicsomként is rendkívül népszerűek Forrás: Visit Cayman Islands

Az állítások mindazonáltal megerősítik azon szakértők álláspontját, akik szerint a vezető országoknak ambíciózusabban kellene fellépniük az agresszív adóelkerülés ellen, és azon multinacionális vállalatokkal szemben, amelyek alacsony adózású országokba csoportosítják át nyereségeiket.

Sokan felháborítónak tartják, hogy a pénzintézetek is előszeretettel veszik igénybe az adóparadicsomok szolgáltatásait, főleg mivel a 2008-as pénzügyi válságot követően több mint 1,5 milliárd eurónyi adófizetői pénzt használtak fel a gyengélkedő európai bankok megmentésére.

A jelentés szerint méretükből adódóan a HSBC, a Barclays, a francia BNP Paribas és a Société Générale, valamint a Standard Chartered rendelkezik a legnagyobb behajtható adóhiánnyal.


A Tax Justice Network kampánycsoport szerint a multinacionális cégek adóvisszaélései és a gazdag magánszemélyek adóelkerülései évente 427 milliárd dollár bevételkiesést okoznak az adott országoknak.

Bermuda jogilag Nagy-Britannia tengerentúli területe Forrás: Shutterstock

Az EU Adóügyi Megfigyelőközpontjának jelentése szerint a bankok szokatlanul magas nyereségeket tudnak elkönyvelni az adóparadicsomokban. Az ezeken a helyszíneken működő bankok alkalmazottanként mintegy 238.000 eurós nyereséget könyvelnek el, szemben a nem adóparadicsomokban működő országok 65.000 eurós nyereségével.

Érdekes módon annak ellenére, hogy a bankok nyereségük 14 százalékát adóparadicsomokban könyvelik el, az ott foglalkoztatott alkalmazottak aránya mindössze 4 százalék.

A politikai döntéshozók és az aktivisták csalódására az elmúlt hét évben nem változott az adóparadicsomokban könyvelhető nyereség százalékos aránya, habár 2014 óta érvényben van az országonkénti jelentéstételi kötelezettség.

Nyolc bank még növelte is az adóparadicsomokban elszámolt nyereségének százalékos arányát ebben az időszakban: Monte dei Paschi di Siena (19,4 százalékkal), Intesa Sanpaolo (12,2 százalékkal), HSBC (7,9 százalékkal), Barclays (4,3 százalékkal), Nordea (2,1 százalékkal), BBVA (1 százalékkal), Banco Santander (0,8 százalékkal) és Rabobank (0,7 százalékkal). A NatWest és az Intesa Sanpaolo esetében állítólag a nem menedékpiacokon elszenvedett veszteségek okozták a változást.

Illusztráció Forrás: AFP/DPA/Jens Kalaene

A vizsgált bankok viselkedése azonban eltérő.

Az adóparadicsomokban elszámolt nyereség átlagos aránya 20 százalék körüli,

de az érték kilenc bank esetében 0-tól az HSBC 58 százalékáig terjed. Az utóbbi esetében azért ilyen magas a százalékos arány, mert a jelentés Hongkongot is adóparadicsomnak tekinti, amelyhez ez a bank erősen kötődik.

Az HSBC a világ egyik legnagyobb bankja, amelynek a nyereségére a jelentés szerint a legalacsonyabb átlagos effektív adókulcsot (13 százalék) alkalmazzák. A HSBC teljes nyereségének közel 60 százalékát Hongkongban könyveli el, méghozzá 11 százalékos effektív adókulccsal.

- írják a jelentés szerzői.

A bank szóvivője elmondta: "A HSBC nyereségének jelentős része továbbra is Hongkongban keletkezik, ahol mi vagyunk a legnagyobb bank, és ahol [körülbelül] 30 ezer alkalmazottat foglalkoztatunk".

A jelentés 17 országot és területet nevez meg mint menedékhely: Bahama-szigetek, Bermuda, Brit Virgin-szigetek, Kajmán-szigetek, Guernsey, Gibraltár, Hongkong, Írország, Man-sziget, Jersey, Kuvait, Luxemburg, Makaó, Málta, Mauritius, Panama és Katar.
E területek közül a legmagasabb effektív adókulcs Luxemburgban van (15 százalék), míg a Bermudák, Panama, a Brit Virgin-szigetek és a Kajmán-szigetek nulla adókulcsot alkalmaznak.