Most a pénzügyi cégek zárnák be az ázsiai szénerőműveket

Kína, szén dioxid
HUAINAN, CHINA - JUNE 14: Chinese street vendors wait for customers at a local market outside a state owned coal fired power plant near the site of a large floating solar farm project under construction by the Sungrow Power Supply Company on a lake caused by a collapsed and flooded coal mine on June 14, 2017 in Huainan, Anhui province, China. The floating solar field, billed as the largest in the world, is built on a part of the collapsed Panji No.1 coal mine that flooded over a decade ago due to over-mining, a common occurence in deep-well mining in China's coal heartland. When finished, the solar farm will be made up of more than 166,000 solar panels which convert sunlight to energy, and the site could potentially produce enough energy to power a city in Anhui province, regarded as one of the country's coal centers. Local officials say they are planning more projects like it, marking a significant shift in an area where long-term intensive coal mining has led to large areas of subsidence and environmental degradation. However, the energy transition has its challenges, primarily competitive pressure from the deeply-established coal industry that has at times led to delays in connecting solar projects to the state grid. China's government says it will spend over US $360 billion on clean energy projects by 2020 to help shift the country away from a dependence on fossil fuels, and earlier this year, Beijing canceled plans to build more than 100 coal-fired plants in a bid to ease overcapacity and limit carbon emissions. Already, China is the leading producer of solar energy, but it also remains the planet's top emitter of greenhouse gases and accounts for about half of the world's total coal consumption. (Photo by Kevin Frayer/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb pénzügyi intézményei fognak össze annak érdekében, hogy felgyorsítsák az ázsiai szénerőművek bezárását. Mindezt pedig egy sajátos üzleti húzással érnék el.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb pénzügyi intézményei közül többen is összeálltak, hogy felgyorsítsák az ázsiai szénerőművek bezárását – írja a BBC. A kezdeményezést a Prudental nevű brit biztosítótársaság indította, és olyan jelentős szervezetek és cégek álltak be mögé, mint az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB), az HSBC vagy a Citi. Az ADB azzal számol, hogy a részletes terv el fog készülni a novemberben, Skóciában tartandó COP26 klímakonferenciára.

A terv egyik alapeleme, hogy az állami és a magánszektor szereplői partnerségben elkezdik felvásárolni a széntüzelésű erőműveket, és azokat a tervezett élettartamaikhoz képest sokkal hamarabb bezárják.

Ez azt jelentené, hogy például egy 50 évig működőképes erőművet 15 éven belül be lehetne zárni, vagyis 35 évnyi, nagyon súlyos környezetszennyezést meg lehet szüntetni – mondta Ahmed M Saeed, az ADB regionális alelnöke.

Az Ázsiai Fejlesztési Bank azzal számol, hogy novemberben már be lehet indítani a kezdeményezés tesztprogramját, potenciálisan olyan országokat bevonva, mint Indonézia, a Fülöp-szigetek vagy Vietnám.

Különös kezdeményezés építené le az ázsiai szénerőműveket Forrás: Getty Images/Kevin Frayer

A terv bizonyos elemeit még véglegesíteni kell, például annak módját, hogy miként győzzék meg az üzemek tulajdonosait az eladásról, illetve, hogy mi történjen az erőművekkel a bezárás után.

A szénerőművek bezárásának felgyorsítása pedig igen jelentős környezetvédelmi szempont, ugyanis ezek az üzemek adják az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának nagyjából ötödét - vagyis a legnagyobb szennyezőknek számítanak.

A Nemzetközi Energiaügynökség számításai szerint a szén iránti kereslet 4,5 százalékkal bővülhet ebben az évben,

és ennek a növekedésnek Ázsia adná a 80 százalékát.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) szerint mindeközben a jelenlegi 38 százalékról 9 százalékra kellene csökkenteni a széntüzelésű villamosenergia-termelést 2030-ig. Vagyis mindenképpen izgalmas kérdés lesz, hogy az új kezdeményezés milyen sikerrel jár.