Elképesztő, nem várt fordulat történt az olajpiacon

olaj, olajhordó, hordó, illusztráció
Vágólapra másolva!
Júliusban megfordult az olajpiacon tapasztalt keresletnövekedési trend, és várhatóan a második félév bővülése is visszafogottabb lesz a korábban vártnál – derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség jelentéséből. Eközben az amerikai kormány arra kérte az OPEC-et, hogy a szervezet és külsős szövetségesei emeljék meg az olajkitermelést.
Vágólapra másolva!

A korábban vártnál gyengébb lehet a globális olajkereslet az idei második félévben, elsősorban a koronavírus delta variánsának terjedése miatt – véli friss elemzésében a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).

A szervezet hangsúlyozta, hogy a delta variáns miatt életbe léptetett korlátozások elkezdték visszafogni a keresletet a fontos olajfogyasztó országokban, különösen Ázsiában.

Most tehát a szervet úgy számol, hogy az olajkereslet csökkenhetett júliusban, amivel megfordult a kereslet növekedési trendje. A jelentés szerint Kína, Indonézia, valamint Ázsia más országai foghatták vissza a kereslet további bővülését.

Az IEA úgy számolt, hogy a múlt hónapban napi 120.000 hordós lehetett a keresletcsökkenés, de a második félév egészének növekedése is napi 500.000 hordóval maradhat el a múlt hónapban várttól – írja a CNBC.

A vártnál gyengébb lehet az idei második féléves olajkereslet Forrás: Image Source via AFP/Image Source/Dan Bannister/Dan Bannister

A szervezet jelezte, hogy bár az OPEC és külsős szövetségesei (OPEC+) rövidtávon képesek lehetnek stabilizálni az olajpiacot, 2022-ben már visszatérhet a túlkínálat, amennyiben az OPEC+ tovább fokozza a kitermelését. Az olajpiaci szövetségesek egyébként arról állapodtak meg júliusban, hogy fokozatosan napi 400.000 hordóval növelik a kibocsátásukat.

Vannak azonban olyan jelentős szereplők, akik kifejezetten szeretnék, hogy az OPEC+ növelje a kitermelését. Ilyen például az amerikai kormány, amely épp szerdán közölte, hogy arra kérik a szervezetet, emelje meg a kibocsátását.

Washington szerint ugyanis a jelenlegi kínálat egyszerűen elégtelen a megfelelő gazdasági talpra álláshoz

– írja az RT.com.

Az amerikai kérés részben annak tudható be, hogy az elmúlt időszakban jelentősen megemelkedtek a hazai üzemanyagárak, miközben az amerikai kitermelők még mindig el vannak maradva a járvány előtti szintektől.

Az Energy Information Administration adatai alapján az amerikai kőolaj-kibocsátás napi 11,2 millió hordós volt májusban, miközben a járvány előtti csúcs meghaladta a napi 13 milliós szintet.