Már látják, hogy nagy a baj: elzárta a pénzcsapot a tálibok elől a Világbank

tálib hatalomátvétel utáni afgán gazdaság, Afganisztán
Afghan nationals queue up at the Pakistan-Afghanistan border crossing point in Chaman on August 17, 2021 to return back to Afghanistan. (Photo by - / AFP)
Vágólapra másolva!
A Világbank zárolta az afganisztáni segély- és fejlesztési projektekre szánt összegeket a radikális iszlamista tálibok hatalomátvétele nyomán - közölte a nemzetközi pénzügyi szervezet egyik szóvivője.
Vágólapra másolva!

- mondta az illetékes, aki szerint a Világbank a további lépéseket a nemzetközi közösséggel, illetve a fejlesztési együttműködésben részt vevő partnerekkel fogja összehangolni.

A szóvivő hangsúlyozta:

az a cél, hogy az Afganisztánban kemény munkával elért eredményeket megőrizhessék, illetve tovább tudják támogatni a dél-ázsiai országban élő embereket.

Afganisztán a világ legszegényebb országai közé tartozik. A Világbank mindeddig kiemelt szerepet játszott a fejlesztési projektek finanszírozásában. Saját adatai szerint a pénzügyi szervezet 2002-től 2021 áprilisáig csaknem ötmilliárd dollár (1500 milliárd forint) támogatást nyújtott Afganisztánnak.

Az afgán állampolgárok sorban állnak a pakisztáni-afganisztáni határátkelőhelyen Chamanban 2021. augusztus 17-én, hogy visszatérjenek Afganisztánba Forrás: AFP/-

A tálibok visszatérése kapcsán Afganisztán gazdasági helyzetéről az Origo ebben a cikkében írt.
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a múlt héten jelentette be, hogy felfüggeszti a dél-ázsiai országnak nyújtott pénzügyi segítségét.