Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Összefog a világ két legnagyobb kakaótermelő országa, ez hatással lehet az árakra

kakaó bab ültetvény, csokoládé
Cocoa producers of the Yakasse-Attobrou Agricultural Cooperative (Cooperative Agricole de Yakasse-Attobrou - CAYAT) gathers cocoa pods in a certified fair trade label cocoa plantation in Adzope on Agust 28, 2018. Ivory Coast, the world's leading cocoa producer, is seeing a fast development of the fair trade label. To obtain the label, a production must comply with environmental standards (regulated pesticides), provide a decent income for the farmers and prohibit child labor. / AFP PHOTO / SIA KAMBOU
Vágólapra másolva!
A világ két legjelentősebb kakaónagyhatalmának számító ország, Elefántcsontpart és Ghána, bejelentette, hogy összefognak a piaci árak stabilizálása és a gyerekmunka visszaszorítása érdekében.
Vágólapra másolva!

Jelentős összefogást jelentettek be a kakaópiacon: Elefántcsontpart és Ghána közös erővel lépnek fel az iparágban tapasztalható problémák ellen – írja az Africanews.

Elefántcsontpart adja ugyanis a világ teljes kakaókínálatának több mint 40 százalékát, míg Ghána legalább 20 százalékért felel. Mindazonáltal a kitermelők több mint fele a szegénységi küszöb alatt él.

A két ország egyébként 2019-ben már összefogott, hogy közös erővel érje el a kakaóárak emelkedését, azonban a koronavírus-járvány alaposan megváltoztatta a helyzetet. A globális kereslet ugyanis csökkenésnek indult, a vásárlók pedig vonakodtak megfizetni a magasabb árakat.

Most azonban a ghánai külügyminiszter, Shirley Ayorkor Botchway közölte, a két ország megállapodott abban, hogy egy közös szervezetet hoznak létre, amely kutatással, az árak alakulásával, valamint a gyerekmunka visszaszorításával foglalkozik majd.

Öszefog a két afrikai kakaónagyhatalom Forrás: AFP/Sia Kambou

Hozzátette, eddig is volt rá példa, hogy Elefántcsontpart és Ghána együttesen próbált fellépni az említett problémákkal szemben, azonban most egy formális szervezetet is létrehoznak, ami jelentősen növeli az együttműködés hatékonyságát.

A világ csokoládépiacának mérete jelenleg meghaladja a 100 milliárd dollárt, azonban a termelés néhány multinacionális vállalat kezében koncentrálódik.

Az elefántcsontparti szakértők szerint pedig a kakaó ára még mindig igen alacsony. Annak ellenére is, hogy a két ország már eddig is tárgyalásokat folytatott a vállalatokkal, hogy azok járuljanak hozzá ahhoz, hogy mérsékelhessék a szegénységet a kakaóbab-termelő farmerek körében.

A helyzet pedig igen súlyos, tekintve hogy a Világbank számításai szerint

a szektorban dolgozó, nagyjából egymillió ember több mint fele a szegénységi küszöb alatt él, vagyis napi kevesebb mint 1,2 dollárt keres.

A kezdeményezéstől az országok vezetői azt várják, hogy az végül a termelőknek és az országok gazdaságának is segít majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről