Teljesen lemaradhat a chipszektor egykori királya

Kina, chip
--FILE--A Chinese worker examines chips of photovoltaic products at the plant of Suncore Photovoltaic Technology Co., Ltd. in Huainan city, east Chinas Anhui province, 8 February 2014. China is propping up its local chip manufacturing industry with new policies and financial support intended to turn the country into a semiconductor-making powerhouse by 2030. In policy guidelines published Tuesday (24 June 2014), the Chinese government laid out a blueprint to develop the domestic integrated circuit industry. The country not only wants to sharpen its competitive edge, but also wean itself from foreign chip makers, Chinas Ministry of Industry and Information Technology said in a separate posting. China is already the biggest manufacturer of electronics, and also one of the largest markets for them. Last year, China-based companies made almost 1.5 billion mobile phones and 340 million PCs. But the countrys electronic industry, with profit margins at about 4.5 percent, is not generating the net earnings it would like from the goods, according to the ministry. In addition, Chinas semiconductor makers are still far behind their international rivals. In 2013, the countrys integrated circuit imports reached US$231 billion, the ministry said.
Vágólapra másolva!
A japán technológiai cégek és a kormány egyaránt aggódik, hogy a szigetország vészesen lemarad a globális chipszektorban. Ahogy ugyanis az USA és Kína között élesedik verseny, az Egyesült Államok milliárdokat önt a területre. Ennek következtében pedig Japán szerepe még tovább csökkenhet az iparágban, melynek egykor a szigetország volt a királya.
Vágólapra másolva!

Japán egyre inkább lemaradhat a chipszektorban zajló globális versenyben, ahogy az Egyesült Államok és Kína között tovább fokozódik az iparági rivalizálás.

A trendet pedig jól mutatja, hogy míg néhány évtizeddel ezelőtt a szigetország a globális chipszektor közel felét uralta, addig a részesedése mára visszacsúszott a 10 százalék körüli szintre

– írja a CNBC.

Most pedig az USA és Kína versenye azt eredményezi, hogy a két ország hatalmas összegeket fordít beruházásokra az iparában, ami még tovább csökkentheti Japán piaci szerepét és részesedését.
Olyannyira, hogy már a kormány is igyekszik valamilyen megoldást találni a kérdésre, különösen, hogy a leginkább pesszimista forgatókönyv szerint 2030-ra Japán piaci részesedése a chipszektorban akár nullára is zuhanhat.

A legnagyobb gondot most az jelenti, hogy mi lesz azokkal a beszállító cégekkel, amelyek ma is éllovasok a világban olyan termékek gyártásában, mint a szilíciumlapkák vagy a gyártóberendezések.

A japán kormány közben igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy támogassa a hazai ipart. Egyfelől kiemelt cél, hogy megfelelő mennyiségű félvezető álljon rendelkezésre az autóipar és a technológiai szektor számára. Közben pedig ahhoz is elegendő chipet kellene gyártani, hogy tartsák a versenyt olyan, következő generációs területeken, mint a mesterséges intelligencia, az 5G-hálózat, valamint az önvezető autók.

Xiaomi chip Forrás: gizchina

Nem mellékesen pedig a terv az, hogy Japán központi szerepet töltsön be az ázsiai adattárolásban, ami szintén jelentősen megnövelhetné a keresletet az ország félvezetői iránt.
Ehhez pedig a kormány igyekszik is olyan támogatást nyújtani, amely fölveheti a versenyt más országokkal és régiókkal. A szigetország eddig 500 milliárd jent (4,5 milliárd dollár) fordított a technológiai beszállítói lánc megerősítésére – különösen az elmúlt időszakban tapasztalt chiphiány leküzdése érdekében.

Ez azonban még mindig jelentősen eltörpül más országok mögött.

Az amerikai Szenátus például nemrég fogadott el egy törvényt, amely 190 milliárd dollárnyi közpénzt irányíthat az új technológiákkal foglalkozó területekre, amiből csak 54 milliárd dollár a chipszektorba mehet.

Közben az Európai Unió 135 milliárd eurót (159 milliárd dollár) tervez költeni a digitális gazdaságának fejlesztésére.

Japánnak tehát nem lesz könnyű dolga, ha fel akarja venni a versenyt ezekkel a beruházásokkal, de egyelőre úgy tűnik, a kormány elkötelezett azzal kapcsolatban, hogy ne engedje a szigetország végleges leszakadását az iparágban.