Tíz év után újra eladó a csodálatos Vörös Kastély

Vágólapra másolva!
A kunbaracsi Vörös Kastély és birtok kezdetben a Teleki család, majd a Zeyk család birtokában volt. A 11 hálószobás kastély a Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Szövetsége egykori tagjaként jelenleg szállóként üzemel és népszerű esküvői és rendezvény helyszín. Az új tulajdonos jelöltnek 730 millió forintot kell lerakni, ha szeretné megszerezni.
Vágólapra másolva!

A birtok legrégebbi része az 1780-as évek környékén épült földszinti boltozatos terem. Ezt valószínűleg a széki gróf Teleki család gyömrői ágának valamelyik tagja építtette, melyre a téglákon talált GTS és T betűk utalnak. Az épület eredetileg juh és marha istálló volt.

Lovagterem Forrás: voroskastely.hu

Rövid ideig Zeyk birtok

A zeykfalvi család Hunyad vármegyéből származik és az egyik legrégebbi magyar nemesi család. A családfa első tagjaként Zayek Lászlót tartják nyílván, aki 1236-ban élt. László dédunokája Péter volt, aki 1372-ben László vajdától adományként Oklos község birtokát kapta meg. Péter fia, László kapta a később a családnevet és az előnevet is szolgáltató Zeykfalva birtokát 1404-ben. Az 1758-ban elhunyt Mózes, Fejér megye főispánja volt. Mózes ükunokája, Zeyk József 1861-1863 között a Telekiektől örökölte a birtokot. 1895. június 29-én bárói címet kapott Ferenc Józseftől.

Kastéllyá alakítás

Nem sokáig volt a főként erdélyi birtokokkal rendelkező Zeyk József birtokában az ingatlan, hisz az 1872-84-es katonai felmérés már Tavaszi-major néven tesz említést a birtokról. Ekkoriban történhetett az épület kastéllyá való átalakítása, melyre a földszinti folyosó falába vésett 1873-as évszám alapján lehet következtetni. Az átalakítás során nemcsak az emelet készült el, hanem ekkor épültek a délnyugati homlokzaton a kastély képét egyedivé tevő toronyszerű kiugrások is, illetve ekkor alakították ki a főhomlokzat középrészén a kétszárnyú ajtót, mely felett hagymasisakos kupola húzódott.
Az idők során többször átépített épület központi tornyát egy időben vörös míniumos lemez fedte, innen kaphatta a nevét.

Forrás: --

Templomból bástya

Az épület külső, bástyaszerű részébe egy Árpád-kori templomból származó köveket építettek be. Az ősi szentély annak idején az épülettől körülbelül nyolcszáz méterre található templomdombon állt.
A templomot valószínűleg a XIII. században emelték, majd a tatárjárást követően gótikus stílusban kibővítették és egy 38 méter átmérőjű, nagyjából kör alakú falat vontak köré, melynek maradványai most is megtalálhatók. Görbe László piarista atya és Laczkó János régész- muzeológus nyújtott segítséget abban, hogy egy kereszttel méltó módon állítson emléket templomépítő őseinknek a Beliczai család. A rom jelenleg zarándokhely.

A kastély a 20. században

A kastély 1910 körül dr. Kelemes Béla birtokába került. 1920-ban komolyabb átépítést végeztek rajta, mely során átalakították a korábban nyitott, hagymasisakos bejárati tornyot, és két félköríves lépcsőt építettek az új torony két oldalán újonnan kialakított bejárati ajtókhoz. A XX. század második negyedében sűrűn cserélődtek a kastély gazdái. Schaaf József és felesége valamint rokonaik, a Michels család 1948-ban vásárolták meg a birtokot, amelyet 1979-ben adtak el a kunbaracsi Új Tavasz Mgtsz-nek. A dongaboltozatos "lovagterem", a termelőszövetkezet idejében traktortárolóként és szerelőműhelyként működött, vastag olajréteg borította padlóját. A kastélyt 1984-ben megvette egy vállalkozó, aki panzióvá akarta alakítani, de mivel a pénze hamar elfogyott, ő is továbbadta a tulajdonjogot. Az épület állapota egyre romlott, 1991-ben a tetejét is leszedték. Felújítása az utolsó pillanatban kezdődött el, és 2000 végére fejeződött be.

Forrás: voroskastely.hu

A kastély a 21. században

Az akkoriban 12 hálószobás kastélyt 2010-ben vásárolta meg egy Pest megyei család, melyet saját igényei alapján alakított át. Jelenleg 9 vendégszobával rendelkezik, melyek közül 3 szoba korabeli bútorokkal van berendezve. Ezeken kívül még két privát szoba is van, amit a tulajdonosok használnak. A Vörös Kastély belső megújításon esett át az elmúlt évek során, a lakberendezés a kastélyban élő tulajdonosok kiváló ízlését dicséri. Szintén ők gondoskodtak a szállóvendégek teljes kényelmét és szórakoztatását biztosító úszómedence, a tó melletti fürdőház és a mini fitness terem kialakításáról.

Forrás: voroskastely.hu

A Kecskeméttől fél órányi autóútra található, 676 fős lakosságú Kunbaracs egyik legnagyobb nevezetessége a Vörös Kastély, amely 10 év után került újra eladósorba - írja a Megveszlak ingatlanos blog.