Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A japánok 48 milliárd dollárból fejlesztik a Godzillát

parabellum
A U.S. Air Force F-35A Lightning II Joint Strike Fighter from the 58th Fighter Squadron, 33rd Fighter Wing, Eglin AFB, Fla. escorts a KC-135R Stratotanker from the 336th Air Refueling Squadron, March ARB, Calif., following an aerial refueling mission, May 16, 2013 off the coast of Northwest Florida. The 33rd Fighter Wing is a joint graduate flying and maintenance training wing that trains Air Force, Marine, Navy and international partner operators and maintainers of the F-35 Lightning II. (U.S. Air Force photo by Master Sgt. John R. Nimmo, Sr./RELEASED) DIGITAL
Vágólapra másolva!
A Godzilla tényleg Japánba érkezik. Habár a név mögött nem a világszerte ismert filmes szörny áll: a japánok becézik így azt a saját fejlesztésű, hatodik generációs Mitsubishi F-X vadászgépet, amelyet közel 5 ezer milliárd jen (14,2 ezer milliárd forint) beruházással fejlesztenek.
Vágólapra másolva!

A high-tech harci légijármű egyesíti az F-22 repülőgépvázát és az F-35 érzékelőit, valamint annak elektronikáját.

Japán célja a szuperlopakodóval főként az lenne, hogy lépést tudjon tartani orosz és kínai haderővel, amelyek mindegyike rendkívül modern légi eszközökkel rendelkezik.

Bár Japán technológiailag fejlett és innovatív ország, azonban 40 éve nem végzett vadászgépfejlesztést, így a projekt során a helyi mérnökök amerikai és brit szakemberekkel is együttműködnek.

A repülő felszereltségéhez tartozik majd többek között hőpajzs, távvezérlésű drónok és egy olyan radar is, amely mikrohullámú fegyverként is funkcionál majd. Ez utóbbi kifejlesztésében a Toshiba és a Fujitsu vállalatok is szerepet vállalnak.

Az új vadászgép szárazföldön, tengeren és levegőben lévő célpontokat is képes lesz támadni, valamint lopakodóként is funkcionál majd. A tervek szerint az első körben 90 repülőt építenének, amelyek az öregedő F-2 harcigépeket váltanák fel. Az F-X prototípusa várhatóan 2024-re készül el, 2031-re sorozatgyártásra kerül és a Godzilla-flotta 2035-ra lehet harcra kész.

A cikk kiemelt képe illusztráció, az amerikai légierő F-35A típusú gépéről készült.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről